Šta posmatrati na novembarskom noćnom nebu?

Svakako su najzanimljivije dve sjajne planete – Venera i Jupiter. Verovatno je velika većina već primetila Veneru nakon zalaska Sunca na

Venera na večernjem nebu
Venera na večernjem nebu

jugozapadnom nebu, ali oni koji je nisu posmatrali vreme je. 🙂 Nemoguće je ne videti je jer se može uočiti i pre zalaska Sunca, a nakon zalaska njen sjaj je jednostavno fenomenalan. Dominira nebom, a ukoliko sačekate mrak i Veneru nad samim horizontom i ukoliko se nalazite dalje od svetlosnog zagađenja, iza Venere uočićete Mlečni Put. A kako je to izgledalo pre nekoliko dana pogledajte na >>>> FB stranici. Venera se trenutno nalazi u sazvežđu Zmijonoša.

Zmijonoša je još jedno sazvežđe kroz koje Sunce prolazi u toku godine i tu se zadržava 17-18 dana. Astrolozi ga ne uzimaju u obzir, iako se ljudi rađaju i dok je Sunce u tom sazvežđu. Zašto? Ne znam. Verovatno zato što sazvežđa i znakovi nisu isto. A u čemu je svrha uvođenja znakova to će reći astrolozi. Zanimljiv tekst Igora Jošića o tome možete pročitati >>>> ovde.

Jupiter izlazi oko 22h na istočnom nebu i nalazi se u sazvežđu Blizanci, dok je jasno vidljiva sjajna crvenkasta zvezda gore desno zvezda Betelgez u sazvežđu Orion.

Pogledajte šta još možete posmatrati na novembarskom noćnom nebu:

2 thoughts on “Šta posmatrati na novembarskom noćnom nebu?

  1. Dragica

    danas 29 oktobar , odmah po zalasku sunca na jugozapadnoj strani zablještao je jedini usamljeni objekat koji je zbog prividne veličine podsećao na vanzemaljski, te je privlačio poglede šetača u Beogradu, to je očigledno bila Venera prema gore datoj informaciji

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s