Letelica New Horizons sve bliže Plutonu (trailer)

666710main_p1232ayNema sumnje da će nam istraživanje patuljaste planete Pluton doneti još prijatnih iznenađenja. Najveće iznađenje svakako predstavlja otkriće pet prirodnih satelita koji kruže oko ovog planetoida.

Nekada deveta planeta Sunčevog sistema zbog velike udaljenosti od nas krije mnoge tajne na svojoj površini u svojoj atmosferi za koju je dokazano da postoji. Međutim, letelica New Horizons će nam (nadamo se) dati odgovore na mnoga pitanja koja će nam pomoći da bolje shvatimo prirodu ovog planetoida i da bolje razumemo evoluciju Sunčevog sistema.

Lansiranje ove letelice je bilo 19. januara 2006. godine, a najbliža Plutonu biće u julu 2015. godine. Prići će na svega 10 000 km od njegove površine. Na primer, ako bi letelica fotografisala Zemlju sa te visine mogla bi da prepozna pojedinačne zgrade na Zemlji i njihove oblike. Više nego dovoljno za naučna otkića koja mogu promeniti pogled na mnoge stvari u našem zvezdanom sistemu. Ono što će još biti zanimljivo jeste činjenica da će letelica krenuti sa fotografisanjem nekoliko meseci pre najbližeg susreta.

Takođe, biće zanimljivo videti izbliza svih pet Plutonovih satelita: Charon, Styx, Nix, Kerberos, and Hydra. Ipak, nemoguće je predvideti sva moguća iznenađenja, a teško da ih neće biti.

U januaru, 2005. godine Mike Brown i njegov tim sa Palomar Observatory u Kaliforniji su otkrili nebesko telo 136199 Eris koje je za 27% veće od Plutona. Tako je ovo nebesko telo postalo deveto po veličini u Sunčevom sistemu, odnosno zauzelo je Plutonovo mesto.

Tako je Međunarodna Astronomska Unija 2006. godine došla do zaključka da je verovatnoća nalaženja još takvih tela u Sunčevom sistemu velika i da je potrebno da se preispita dosadašnja definicija planete. Tada je Pluton postao Planetoid i sada nosi oznaku ili naziv 134340 Pluto.

Otkriće Erisa (Eride) je delimično promenilo naše shvatanje o Sunčevom sistemu.

Pogledajte i trailer za ovu misiju:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s