Srebro i bronza za srpske astronome

Učenici iz Srbije osvojili su srebrnu i bronzanu medalju na devetoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike blic(MOAA) koja je održana u Magelangu u Indoneziji.

Kako je saopšteno iz Nacionalnog astronomskog olimpijskog komiteta, Jovan Jovanović, budući brucoš ETF-a, koji je završio Trinaestu beogradsku gimanziju, osvojio je srebrnu, dok je bronzanu medalju ovojio Vuk Radović, učenik Matematičke gimnazije.
Tri pohvale pripale su Dušanu Novičiću, učeniku Matematičke gimnazije, Janku Šušteršiću, budućem brucošu ETF-a i Marku Puriću, koji je završio Matematičku gimnaziju i upisao Fizički fakultet.
Srbija je, u ukupnom plasmanu, osvojila 12. mesto u konkurenciji 41 zemlje, a na takmičenju je učestvovalo 210 učenika i oko 100 rukovodilaca.
Među evropskim zemljama samo su Slovačka, Velika Britanija i Rumunija bile uspešnije, dok su iza Srbije ostale sve zemlje iz regiona – Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Bugarska i Grčka.
Rukovodioci našeg tima su predsednik Nacionalnog astronomskog olimpijskog komiteta Sonja Vidojević i koordinator priprema za domaća i međunarodna takmičenja iz astronomije Stefan Anđelković.
Povratak tima se očekuje u četvrtak, 6. avgusta na aerodromu Nikola Tesla.

—————————–

izvor: Blic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s