Asteroid 2005 YU55 će proleteti blizu Zemlje na udaljenosti od oko 320 000 km, odnosno 0,85 rastojanja Zemlja – Mesec. Nabliži nama će biti 8. novembra 2011.godine. Spada u relativno velike asteriode, a prečnik mu iznosi 400 metara.

Ispod je animirana ilustracija kako će izgledati njegova putanja 8-9 novembra 2011. godine u odnosu na sistem Zemlja – Mesec. Tada će dostići magnitudu 11, što znači da neće biti vidljiv golim okom. Međutim, moći će da se vidi amaterskim instumentima a jedino će biti problem njegovo praćenje jer će se kretati veoma brzo u odnosu na ostale objekte. Klikni na sliku da bi video ilustraciju:

NASA - Near Earth Object Program

NASA - Near Earth Object Program

Otkriven je otkriven 28. decembra, a za otkriće je zaslužan Robert McMillan iz Spacewatch Program-a u Arizoni. Napravljen je i snimak ovog asteroida 19-21. aprila 2010. godine, pomoću radio teleskopa Arecibo, na kome se vidi njegov sferni oblik, kao i da je veoma taman. Tada je bio udaljen od Zemlje 1,5 miliona km.

Arecibo Observatory/Michael Nolan

Približavaće se iz pravca Sunca i biće pogodan za posmatranje u vidljivom delu elektromagnetnog spektra, kao i blizu infracrvenog dela spektra, a ovako će izgledati njegova putanja gledano sa strane na sistem Zemlja – Mesec i ravan ekliptike (klikni na sliku):

NASA - Near Earth Object Program

Spada u potencijalno opasne objekte, ali kako kažu NASA-ini stručnjaci nema opasnosti da će se Zamlja sudariti sa ovim nebeskim telom barem još 100 godina. Nakon ovog događaja neće (po trenutnim saznanjima) biti ovako bliskih susreta sve do 2028. godine kada će asteroid (153814) 2001 WN5 proći na udaljenosti od 0,65 udaljenosti Zemlja – Mesec.