Majsko astronomsko nebo

MarsOpposition20072
opozicija planete

U maju na nebu možemo posmatrati veliki broj objekata, a posebno se izdvaja tranzit Merkura preko Sunčevog diska i Mars u opoziciji. Takođe Mars je na nebu prividno blizu Saturna, tako da je i ova planeta odličan cilj za posmatranje, a već sa prvim mrakom i Jupiter se ne može zaobići.

Opozicija u astronomiji je pojava kada se neko nebesko telo nalazi sa suprotne strane Sunca u odnosu na Zemlju, odnosno kada se Zemlja nalazi između Sunca i određene planete.

merkurNe tako čest astronomski događaj, tranzit Merkura preko Sunčevog diska, desiće se 9. maja 2016. godine. Merkur i Venera, kao unutrašnje planete, s vremena na vreme prođu između Zemlje i Sunca tako da ih mi možemo videti kao crne tačkice na Sunčevom disku. Pošto su njihove orbite nagnute u odnosu na ravan ekliptike pod različitim uglom od Zemljine orbite mi ovakve tranzite ne vidimo često.

Merkur i Venera su jedine planete koje su bliže Suncu od Zemlje. Obično, gledano sa Zemlje, prolaze prividno iznad ili ispod Sunčevog
diska na svom putu oko Sunca. Ipak, kada se dogodi da je neka od ovih planeta u liniji Zemlja – Venera(Merkur) – Sunce mi vidimo malu crnu tačku kako putuje preko Sunčevog diska, što dugačije nazivamo tranzit određene planete. Za razliku od tranzita Venere, tranzit Merkura je češća pojava i dešava se 13 ili 14 puta u toku jednog veka.

Više o tranzitu možete pročitati u posebnom tekstu >>>> ovde.

Ukoliko želite da pogledate animacije Marsa koji prvi petlju na nebu tokom opozicije i tranzita Merkura to možete uraditi >>>> ovde.

Na sledećoj slici možete videti i položaj planeta oko ponoći u maju. Mars se trenutno nalazi blizu zvezde Antares u sazvežđu Škorpija, a Saturn je u sazvežđu Zmijonoša. Jupiter se nalazi u sazvežđu Lav blizu zvezde Regulus. Između njih se nalazi sazvežđe Devica u kome je najsjajnija zvezda Spika.

stellarium-000
Planete u maju – foto Stellarium

Video na kraju teksta prikazuje preporuku NASA za posmatranje neba u maju:

Klikom na sliku možete otvoriti tekst koji će vam olakšati snalaženje na nebu među zvezdama i sazvežđima:

Upoznajmo noćno nebo
Upoznajmo noćno nebo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s