Patuljasta planeta Makemake ima satelit

Na periferiji našeg Sunčevog sistema teleskop Habl je otkrio novo malo nebesko telo koje kruži oko patuljaste planete Makemake, ledenog sveta u Kajperovom pojasu.

Patuljasta planeta Makemeke (136472 Makemake) ima prečnik oko 1500 km i otkrivena je 31. marta 2005. godine. Status planetoida dobila je 2008. godine, nakon Plutona i Eride.

hs-2016-18-a-print

Novootkriveni mesec privremenog naziva S/2015 (136472) 1 i nadimka MK 2 je 1300 puta manjeg sjaja od planetoida Makemake i udaljen je od njega oko 21000 km. Prečnik meseca se procenjuje na oko 160 km.

Kajperov pojas je ogroman rezervoar zamrznutih nebeskih tela koja su ostala još iz vremena nastanka Sunčevog sistema i mesto je za boravak je nekoliko za sada poznatih patuljastih planeta i hiljade malih ledenih nebeskih tela. Pretpostavlja se da će biti još novih otkrića u ovom delu Sunčevog sistema. Makemake je jedna od pet priznatih patuljastih planeta od strane Međunarodne astronomske unije.

Patuljaste planete: Ceres u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, Pluton, humea i Makemake u Kajperovom pojasu i Erida u rasejanom disku (nastavlja se na Kajperov pojas).

Pogledajte i kratak video od jednog minuta koji je NASA dana postavila na svom Youtube kanalu o ovom otkriću:

Ovo otkriće samo potvrđuje sličnost između Plutona i Makemake, pošto već imaju metan kao zajednički parametar, a pretpostavlja se da im je i gustina slična.

Više o ovom otkriću možete pogledati na zvaničnim sajtu: hubblesite.org

Najveći poznati objekti u Kajperovom pojasu:

AchtTNOs
Izvor: Wikipedia

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s