Kao što je vać najavljeno na ovom mestu, sada je najbolje vreme za posmatranje Marsa, ali je prividno u njegovoj saturnblizini i Saturn.

Zašto je nabolje vreme za posmatranje Marsa?

Otprilike svakih dve godine Mars se nalazi u opoziciji i tada mu magnituda prelazi i – 2, a razlog je taj što je jednostavno tada najbliži Zemlji. Međutim, to ne odgovara baš potpuno istini. Mars je bio u opoziciji 22. maja, ali najbliži Zemlji će biti 30. maja. Razlog ovoj prividnoj nelogičnosti je položaj ravni kretanja Zemlje i Marsa koji nisu paralne, a nagib Marsove ravni kretanja je u odnosu na Zemljinu nagnuta 1,85 stepeni.

crop

Saturn je sada vidno manjeg sjaja od Marsa sa magnitudom 0, a poređenja radi, Antares ima magnitudu 1. Sve ove objekte možete posmatrati na južnom nebu tokom noći.

Što se tiče mog posmatranja, počelo je oko ponoći, jer je tada položaj ovih planeta bio povoljan za posmatranje sa moje lokacije. Od opreme sam koristio teleskop SW 150/750 na EQ3 montaži i fotoaparat Nikon D5100.

Mars magnitude -2 se lepo video u okulru na uvećanju od 150x, ali bez vidljivih detalja na njemu, dok je Saturn i na mnogo manjim uvećanjima izgleda zanimljivo zbog svojih prstenova. Kasiniijeva pukotina se vidi pomoću ove opreme. Međutim, zbog slabe montaže slika nije dovoljno stabilna već je potrebno sačekati nekoliko trenutaka da se primiri nakog što pronađete objekat koji želite da posmatrate.

Na brzinu sam pogledao i zbijeno zvezdano jati M4 pored Antaresa, ali je gradsko svetlosno zagađenje preovladalo i jato je bilo jako bledo. Zbog toga sam odustao od posmatranja tamnijih objekata dok teleskop ne odvezem na tamniju lokaciju.

Nakon jednočasovnog posmatranja napravio sam par slika i jedan video prolaska Saturna kroz vidno polje okulara.

sat 1