Kratak izveštaj o posmatranju Marsa i Saturna

Kao što je vać najavljeno na ovom mestu, sada je najbolje vreme za posmatranje Marsa, ali je prividno u njegovoj saturnblizini i Saturn.

Zašto je nabolje vreme za posmatranje Marsa?

Otprilike svakih dve godine Mars se nalazi u opoziciji i tada mu magnituda prelazi i – 2, a razlog je taj što je jednostavno tada najbliži Zemlji. Međutim, to ne odgovara baš potpuno istini. Mars je bio u opoziciji 22. maja, ali najbliži Zemlji će biti 30. maja. Razlog ovoj prividnoj nelogičnosti je položaj ravni kretanja Zemlje i Marsa koji nisu paralne, a nagib Marsove ravni kretanja je u odnosu na Zemljinu nagnuta 1,85 stepeni.

crop

Saturn je sada vidno manjeg sjaja od Marsa sa magnitudom 0, a poređenja radi, Antares ima magnitudu 1. Sve ove objekte možete posmatrati na južnom nebu tokom noći.

Što se tiče mog posmatranja, počelo je oko ponoći, jer je tada položaj ovih planeta bio povoljan za posmatranje sa moje lokacije. Od opreme sam koristio teleskop SW 150/750 na EQ3 montaži i fotoaparat Nikon D5100.

Mars magnitude -2 se lepo video u okulru na uvećanju od 150x, ali bez vidljivih detalja na njemu, dok je Saturn i na mnogo manjim uvećanjima izgleda zanimljivo zbog svojih prstenova. Kasiniijeva pukotina se vidi pomoću ove opreme. Međutim, zbog slabe montaže slika nije dovoljno stabilna već je potrebno sačekati nekoliko trenutaka da se primiri nakog što pronađete objekat koji želite da posmatrate.

Na brzinu sam pogledao i zbijeno zvezdano jati M4 pored Antaresa, ali je gradsko svetlosno zagađenje preovladalo i jato je bilo jako bledo. Zbog toga sam odustao od posmatranja tamnijih objekata dok teleskop ne odvezem na tamniju lokaciju.

Nakon jednočasovnog posmatranja napravio sam par slika i jedan video prolaska Saturna kroz vidno polje okulara.

sat 1

4 thoughts on “Kratak izveštaj o posmatranju Marsa i Saturna

 1. Slavisa Vukosavljevic

  Da li cemo Saturn moci da vidimo i mi koji nemamo teleskope? Naime, nekoliko sajtova samo prepisuju i ponavljaju da ce Saturn biti moguce videti iz Evrope 1.juna u 21:45. Pa, nije valjda da cemo samo i bas u 21:45 moci da vidimo Saturn, a ne ni pre, ni posle. Koliko ce Saturn biti vidljiv i napisite kako da ga prepoznamo golim okom. I ne samo Saturn, vec i Mars posto je i on sada izuzetno blizu Zemlje.

  1. Ukoliko vas zanima astronomija čitajte samo sajtove koji samo o tome pišu. Sajtovi koji pišu o svemu i svačemu, a onda i o astronomiji nisu pouzdan izvor informacija o tome.

   Instalirajte astronomski program Stellarium. On je besplatan. Uz pomoć njega lako čete pronaći šta želite na nebu jer pokazuje realno, a i svako drugo vreme i u tom vremenu raspored nebeskih tela.

   Saturn možete posmatrati na noćnom nebu svake noći i narednih nekoliko meseci. Ukoliko imate neki problem oko snalaženja u Stellarium- u javite se.

   Za lakše upoznavanje sa noćnim nebom napisan je tekst: https://svemir.wordpress.com/2012/06/20/upoznajmo-nocno-nebo-sazvezda-zvezde-planete/

   1. Slavisa Vukosavljevic

    Hvala Vam za ovu informaciju o astronomskom programu. Ja jedino sto sam pouzdano znao, jos mnogo pre pojave interneta, su bili Mali i Veliki Medved, Plejade i jos ponesto. Sad sam gledao nebo uz pomoc ovog programa iako nije posve vedro, ali je bas to cak islo na ruku, jer su jasno vidljivi Mars, Arkturus i Jupiter (molim Vas da me ispravite ako gresim). Levo od Marsa i nize se vidi verovatno Antares. Program je sjajan, jedino sto moze biti da sam sve pogresno protumacio posto je program podesen za gledanje iz BG, a ja sam daleko skoro 300 km. Verovatno je moguce ukucati i zeljene koordinate, ali kazem, tek sam ga instalirao. Hvala jos jednom.

    1. Da, tačno je za Antares. Levo gore od Antaresa je i Saturn. Jupiter je dosta zapadnije.

     Postoji mesto za unos vaše lokacije. Opcije su sa leve strane i dole levo. Samo priđete mišem. Mada to ste do sada videli. Program nije težak za snalaženje. Uz njega ćete sigurno tokom jedne kalandarske godine i uz redovno korišćenje upoznati noćno nebo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s