Uskoro pomračenje Sunca vidljivo iz SAD-a

Nažalost, sledeće pomračenje Sunca koje u SAD sa nestrpljenjem očekuju astronomi i ljubitelji astronomije, neće biti vidljivo sa našeg položaja na planeti Zemlji. Ovo pomračenje će se desiti 21. avgusta ove godine.

Početak potpunog pomračenja počinje iznad Pacifika i dalje će se Mesečeva senka kretati preko SAD-a. Međutim, delimično pomračenje će videti stanovnici sa večeg dela Severne Amerike.

SE2017-08-21T

Možemo samo da se nadamo dobrim fotografijama.

Više o ovom pomračenju možete videti OVDE.

UKRATKO O POMRAČENJU SUNCA:

Pomračenje Sunca se dešava samo kada je faza mladog meseca, odnosno kada je Mesec između Zemlje i Sunca. Jednostavno Mesečev disk prividno prekrije Sunčev i tako sprečava sunčevu svetlost da stigne do pojedinih delova Zemlje. Razlikujemo potpuno, delimično i prstenasto pomračenja koja zavise od trenutnih udaljenosti Meseca i Sunca od Zemlje. Odnosno, od njihovih trenutnih prividnih prečnika, koji su jako slični.

nature07987-f1.2
Pomračenje Sunca i čvorovi

Mesečeva putanja oko Zemlje preseca ravan ekliptike na dva mesta, koja se nazivaju čvorovi. Postoje ulazni i silazni čvor. Pomračenje i Sunca i Meseca dolazi samo ako je Mesec u blizini čvorova.

Do pomračenja Sunca dolazi kada je Mesec udaljen najviše 16 stepeni u ravni svoje putanje od čvorova i može se destiti minunum 2 puta, a najviše 5 puta godišnje. Područije na Zemlji sa koga se vidi potpuno pomračenje je jako usko i iznosi u proseku oko 200 km.

Ovde želim da podsetim na pomračenje Sunce iz 1999. godine kada je tadašnja vlada objavila spisak opasnosti koje mogu da nastanu za ljudski organizam ukoliko nas pomračenje zadesi napolju i ukoliko pogledamo u Sunce. Takođe je rečeno da svi moraju da budu u kućama i dodatno zamrače prostorije. Izrazito igranje sa inteligencijom… Šta je bio cilj svega toga…ne znam i ne želim da znam.

Naravno ne treba gledati direktno u Sunce, ali i ako slučajno pogledate “na blic” neće vam se desiti ono što je navedeno.

Evo jednog isečka iz tadašnjih novina:

pomracenje1

Dve fotografije ispod sam napravio tokom delimičnog pomračenja Sunca koje je bilo vidljivo za nas 20. marta 2015. godine. Ovo delimično pomračenje Sunca je posmatrano pomoću teleskopa SW 150/750 na eq3 montaži sa baader folijom na njemu, a fotografisano je pomoću Nikona D5100.

pomračenje1

pomračenje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s