Od gravitacionih talasa do Nobelove nagrade

Albert Ajnštajn je još davne 1916. godine predvideo postojanje gravitacionih talasa, ali svaki pokušaj njihove detekcije je bio neuspešan. Međutim 100 godina nakon Ajnštajnove Opšte teorije relativnosti tim naučnika sa američke opservatorije LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) objavio je 11. februara da su gravitacioni talasi detektovani. Ovo se smatra jednim od najvećih naučnih otkrića u poslednje vreme. Rame uz rame sa otkrićem Higsovog bozona.

Izvor : APOD
Izvor : APOD

Gravitacioni talasi su detektovani pomoću interakcije dve masivne crne rupe koje su orbitirale jedna oko druge. Gravitaciona sila je veoma slaba i za njenu detetekciju su bila potrebna upravo ovakva masivna tela, jer je njena detetekcija nemoguća kod interakcija malih i manje masivnih objekata.

Signal službenog naziva GW150914 je detektovan još 14. septembra 2015. godine pomoću LIGO detektora koji nalaze u SAD.

Kako su otkriveni gravitacioni talasi objasnio je fizičar Brian Greene u svom kratkom izlaganju u trajanju od 3 min i 10 s. Vrlo slikovito objašnjenje:

Upravo ovo otkriće je donelo naučnicima koji su ih detektovali Nobelovu nagradu za fiziku ove godine. U pitanju su sledeći naučnici: Rajner Vajs, Beri Beriš i Kip Torn. Zahvaljujući njima konstruisan je sistem LIGO pomoću koga su prvi put detektovani gravitacioni talasi.

Sledeći link vodi do zvaničnog sajta gde možete dobiti više informacija: https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2017/press.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s