Mars je baš sada najzanimljiviji za posmatranje

Poznato je da su najsjajnija nebeska tela na našem nebu Sunce, Mesec, zatim Venera, aMars_animated_sim odmah iza nje Jupiter. Međutim to nije uvek baš tako, a ovaj poznati raspored zna da poremeti upravo Mars.

A zašto je to tako?

Sjaj crvene planete  varira u periodu od dve godine, a razlog je naravno promena položaja u odnosu na Zemlju i Sunce, kao i to da Marsova revolucija (vreme okretanja oko Sunca) iznosi oko dve godine (zemaljske godine). Kada se Mars nalazi sa strane Sunca gde je i Zemlja, a posebno kada se Zemlja nalazi između Marsa i Sunca sjaj crvene planete je najveći (Mars u opoziciji), dok je sjaj najslabiji kada se Mars nalazi sa suprotne strane Sunca od Zemlje.

Opozicija je pojava u astronomiji kada se neko nebesko telo nalazi sa iste strane Sunca kao i Zemlja, dok se Zemlja nalazi između Sunca i tog nebeskog tela. U ovom slučaju možemo reći da je Mars u opoziciji.

sten planete
Raspored stenovitih planeta u vreme opozicije Marsa 31.07.2018. god – foto: Solar System Scope

Najpovoljnije je bilo posmatrati Mars 2003. godine jer nije bio sjajniji u poslednjih 60000 godina, a njegova udaljenost je iznosila svega 55,7 miliona km. Ono što je najbitnije je to da je 27.08.2003. godine dostigao magnitudu od – 2,9. Neverovatno. Poslednji put je Mars bio u opoziciji 22. maja 2016. godine.

Ove 2018. godine ipak neće dostići magnitudu iz 2003.godine, ali će biti blizu…oko – 2,7. Ništa manji razlog za posmatranje i fotografisanje ove planete koja dominira svojom crvenom bojom. Udaljenot između Zemlje i Marsa će iznositi 57,5 miliona km.

Mars trenutno izlazi iznad istočnog horizonta oko 22h, ali najbolje vreme za posmatranje je nakon 23h kada će ova planeta zauzeti povoljan položaj na nebu za posmatranje. Nalazi se u sazvežđu Jarac sa magnitudom – 2,40, a što je veoma sjajno za ovu planetu. Sa svojom crvenkastom bojom nemoguće je ne prepoznati ga na istočnom nebu u pomenuto vreme.

Više o planetama vidljivim golim okom u julu pročitajte >>>> OVDE

mars opos
Položaj Marsa 31.07.2018 god – foto: Stellarium

Dakle, u narednim danima će sjaj Marsa rasti i to sve do kraja jula kada će početi da opada. Zaključak je da su baš ova dva letnja meseca (jul i avgust) najpovoljnija za posmatranje Marsa.

Na sledećoj slici pogledajte kada je bio i kada će Mars biti u opoziciji:

mars-oppositions-2010-2022

Ovo je vreme kada je Mars četvrti nasjajniji objekat na našem nebu i ne treba propustiti priliku za posmatranje i fotografisanje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s