Sletanje letelice InSight na Mars 26. novembra (pratite uživo)

Letelica InSight se nakon nekoliko meseci napokon približila svom konačnom cilju – planeti Mars. U toku su finalne pripreme naučnika NASA-e za ovaj najteži korak – sletanje.

Lansirana je 5. maja ove godine, a kako je proteklo lansiranja možete pogledati ispod:

Cilj istraživanja lendera InSight je ispitivanje unutrašnjosti Marsa

Sletanje će se desiti sutra, 26. novembra oko 21h po lokalnom (našem) vremenu na tačno određenoj lokaciji, a čiji izbor nije bio nimalo lak jer je bilo potrebno da ta lokacija ispuni određene uslove.

Bitan uslov osim mekog sletanja je i ravno Marsovo tlo jer nakon sletanja i postavljanja lendera na njegove tri noge neće biti moguće izvršiti dodatne korekcije, odnosno neće biti moguće kasnije promene položaja. Tako da ukoliko lender ne bude postavljen pravilno odmah nakon sletanja komplentna misija može doživeti neuspeh.

Za sletanje je odabran deo Elysium Planitia koji odgovara potrebnim uslovima i nalazi se na Marsovom ekvatoru. Na slici je prikazan (ucrtan) deo na tom područiju određeno za sletanje sa dimenzijama 27×130 km.

Na sledećem klipu glavni inženjer Rob Manning iz JPL objašnjava vrlo slikovito kako će proteći sletanje letelice i koji će sve problemi biti prisutni.

Kompletno sletanje je unapred planirano i programirano jer se samo sletanje ne odvija u realnom vremenu zbog dobro poznate brzine svetlosti i kašnjenja signala sa Marsa. Iz tog razloga ono što se dešava na Marsu mi saznamo nekoliko minuta kasnije u zavisnosti od njegove trenutne udaljenosti. Bilo da sletanje bude uspešno ili ne nećemo odmah znati.

Umentička vizija sletanja lendera InSight.

Slikovitije i detaljnije sve ovo možete videti na sajtu NASA – MARS InSight Mission

NASA će i ovo sletanje na Mars prenositi uživo i sve to možete pratiti na linku ispod:

 

One thought on “Sletanje letelice InSight na Mars 26. novembra (pratite uživo)

  1. Pingback: Sletanje letelice InSight na Mars 26. novembra (pratite uživo) — SVEMIR – SIGURNA MREŽA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s