Posmatrajte kometu 46P/Wirtanen narednih dana

Pored uvek zanimljivih zimskih sazvežđa ovaj decembar će biti zanimljiv i zbog komete46PWIrtanen 46P/Wirtanen koja će 16. decembra biti najbliža Zemlji i to na udaljenosti od oko 11 miliona km.

Procene su da će kometa biti vidljiva golim okom, ali u to sumnjam. Iako se procenjuje maksimalna magnituda +3 često se desi da su prognoze pogrešne, mada bih voleo da ovog puta prognoze budu tačne.

U pitanju je periodična kometa koja je otkrivena 15. januara 1948. godine na Lick observaoriji u Kaliforniji, a tada je bila 17. magnitude. Za otkriće je zaslužan astronom Carl Alvar Wirtane.

Prvi proračuni nakon otkrića su pokazali da je peroid komete iznosio 6,7 godina, ali je pod uticajem Jupitera i njegove gravitacije period smanjen na 5,5 godina, koliko sada iznosi.

Kako pronaći kometu 46P/Wirtanen?

Kometa se sada nalazi u sazvežđu Eridan, ali to je veliko sazvežđe sa zvezdama slabog sjaja pa nije lako orijentisati se u njemu ukoliko ne poznajete dobro taj deo neba. Dalje će kometa 10 i 11. decembra na kratko biti u sazvežđu Ribe, a zatim stiže i do sazvežđa Bik gde će dostići najveći sjaj i gde je najlakše pronaći je uz pomoć poznatih zvezdanih jata Plejade i Hijade. Baš 16. decembra kada dostigne puni sjaj biće između ova dva jata, ali će nažalost mesečina praviti problema. Ipak, ko bude strpljiv Mesec će biti ispod zapadnog horizonta nakon ponoći i tada će biti najpovoljnije vreme za pronalazak komete.

Comet_46P_Dec18-Jan19
http://www.skyandtelescope.com

Kako da je fotografišete kometu?

Čak iako ne bude vidljiva golim okom usmerite svoj objektiv na stalku prema Hijadama i Plejadama, zumirajte koliko je potrebno, postavite parametre otprilike ISO na 1600 a može i 800, exp. na 20-ak sekundi i f što niže i ogromna je verovatnoća da ćete je videti na fotografiji kao malu mrlju različitu od zvezda.

Evo kako je to izgledalo u objektivu Milana Miloradovića:

Comet 46P/Wirtanen

Kako posmatrati kometu?

Uvek je najbolje rešenje biti što dalje od gradskog svetla, a pre toga se upoznati sa zvezdanom mapom. Ova kometa će biti vidljiva u svim amaterskim teleskopima, a ne treba propustiti priliku uperiti bilo koji dvogled prema njoj (ne računaju se plastikaneri iz kineskih prodavnica). Posmatranje golim okom je zanimljivo ali naporno ukoliko magnituda nije +2 i sjajnije.

Izvor slike: https://apod.nasa.gov/apod/ap181115.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s