Meteorska kiša Geminida 2018

Radijant Geminida (www.imo.net)
Radijant Geminida (www.imo.net)

Meteorski roj Geminida važi sa jedan od najpouzdanijih rojeva u pogledu broja meteora po satu (zenitski prosek po času – ZPČ). Iako poslednjih godina broj meteora varira, uvek bude dovoljan broj za posmatranje.🙂

Geminidi su aktivni od 4 – 17. decembra (podaci mogu da se razlikuju zavisi od izvora), dok je maksimum u noći između 12 /13, kao i 13/14. decembra. Prema IMO (International Meteor Organization) očekivani ZPČ je oko 50. IMO uzimam kao relativno pouzdan izvor, jer do sada je bio precizan (neki meteor gore dole…🙂 )

Uobičajeno je da su meteorske kiše ostaci neke komete koja je presekla Zemljinu putanju i za sobom ostavila sitne čestice koje će se kasnije sudariti sa njenom atmosferom i i u njoj sagoreti, ostavljajući iza sebe svetli trag koji mi vidimo. Međutim, ovde je u pitanju asteroid 3200 Phaethon koji je otkriven 11. oktobra 1983. godine.

Radijant Geminida je u istoimenom sazvežđu Gemini (Blizanci) u blizini zvezde Castor. Ovo sazvežđe se ovih dana pojavljuje na istočnom horizontu već oko 19h, ali će povoljan položaj za posmatranje zauzeti tek nakon 20h. Radijant je tačka na nebu iz koje se meteori prividno pojavljuju (na slici označen crvenom bojom). Međutim, realno je da se meteori iz jednog roja mogu pojaviti bilo gde na nebu.

Radijant Geminida – foto: stellarium

Ovogodišnja kiša Geminida će biti povoljnija za posmatranje jer Mesec neće praviti većih problema. Na osnovu slike na kraju teksta možete zaključiti sami koliko će sjaj Meseca uticati na vidljivost meteora. Prve četvrt će se desiti 15. decembra što je podnošljivo ako znamo za ono nepisano pravilo da kada je neki zanimlljiv nebeski događaj u pitanju biće ili oblačno ili pun Mesec :).

Slika matičnog tela Geminida:

 

U noći između 13 i 14. decembra Mesec će biti na 34% i zalazi nakon 21h.

Ukoliko rešite da posmatrate Geminide pored tople odeće biće vam potrebna i tamna lokacija gde vam svetlosno zagađenje neće praviti problema.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

app: Daff Moon version 2.89

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s