Avgustovsko noćno nebo 2019

Neka od prolećnih sazvežđa su već sada na zalasku sa prvim mrakom (Lav, Devica, Vaga), dok se jesenja podižu iznad istočnog horizonta (Andromeda, Pegaz, Persej). Letnja su sada visoko na nebu.

Dve sjajne planete su vidljive na večernjem nebu – Jupiter i Saturn. Jupiter je posle Sunca i Meseca sada najsjajniji objekat na nebu jer je Venera prebllizu Sunca i za nas sada nevidljiva jer će uskoro biti u gornjoj konjukciji (nalaziće se iza Sunca).

škorpija
Saturn, Jupiter i zvezda Antares u avgustu – foto: Stellarium

Jupiter se nalazi u sazvežđu Zmijonoša sa magnitudom -2,33 i kulminira u 20:40, odnosno tada preseca nebeski meridijan za moju lokaciju. Na teritoriji Srbije se može razlikovati desetak minuta pre ili kasnije zavisno od lokacije, To je vreme kada će imati najviši položaj na nebu u pravcu juga.

Saturn je vidno manjeg sjaj od Jupitera sa magnitudom od 0,20 na početku avgusta pa do 0,30 na kraju meseca. Nalazi se u sazvežđu Strelac i kulminira u 22:54.

Mars zalazi vrlo brzo nakon Sunca tako da nije meta koja bi bila u preporukama za posmatranje u avgustu.

Merkur je preporuka za ranoranioce. Biće u istočnoj elongaciji od 19 stepeni 10. avgusta i najbolje vreme za posmatranje biće od 4h pa do 4:50. Kasnije od ovoga Sunce će praviti problema. Nalazi se u sazvežđu Rak i magnituda 10. avgusta  će mu biti – 0,05. Dakle primetno sjajan.

merkur.png
Merkur u istočnoj elongaciji 10. avgusta – foto: Stellarium

Elongacija je ugao između Sunca i planete ili nekog drugog nebeskog tela gledano sa Zemlje.

Merkurova elongacija kreće od 17°30′ do 27°45′. Ovaj raspon elongacije dugujemo Merkurovoj veoma izduženoj orbiti. Elongacije Merkura se smenjuju naizmenično na svaka dva meseca otprilike.

Iznad Merkura će tada biti dve sjajne zvezde sazvežđa Blizanci Kastor i Poluks, a desno će dominirati najlepše zimsko sazvežđe Orion sa crvenkastom zvezdom Betelgez.

Uran će biti vidljiv golim okom pod dobrim posmatračkim uslovima sa magnitudom oko 5,77 i nalaziće se u sazvežđu Ovan, dok je Neptun vidljiv samo pomoću dvogleda jer ima magnitudu 7,7. Nalaziće se u sazvežđu Vodolija.

Visoko na nebu će biti Veliki letnji trougao. Ovaj trougao čine tri sjajne zvezde koje dominiraju tim svojim delom neba. Vega, najsjanija zvezda u sazvežđu Lira, ujedno je i najsjajnija zvezda u ovom trouglu. Druga zvezda je Deneb, u sazvežđu Labud, a treća Altair u sazvežđu Orao.

vlt3
Zvezde Deneb, Vega i Altair – foto: Stellarium
  • Deneb (magnitude 1) je jedna od najvećih zvezda u našoj galaksiji i jedna od najudaljenijih koje možemo videti golim okom. Udaljena je od nas oko 1600 svetlosnih godina. Evo jednog zanimljivog primera: ukoliko bi se Deneb slučajno nalazio na mestu Vege, koja je udaljena od nas oko 25 s.g., imao bi magnitudu -7,5 i imao bi sjaj 15 puta veći od Venere.
  • Vega (magnitude 0) je udaljena od nas 25 svetlosnih godina i spada u najsjajnije zvezde na našem noćnom nebu. Osa njene rotacije je okrenuta prema nama, tako da je disk prašine otkriven oko nje direktno okrenut ka nama.
  • Altair (magnitude 0,75) je 13 zvezda po sjaju na nebu. Jako se brzo kreće kroz prostor i najhladnija je zvezda od ove tri koje čine VLT. Udaljena je od nas oko 17 svetosnih godina.

Ove tri zvezde su od velike pomoći pri orijentaciji na letnjem noćnom nebu. Preko ovog trougla prelčezi Mlečni put pa je bogat zanimljivim objektima.

Ispod Jupitera ćete videti sjajnu crvenkastu zvezdu Antares, najsjajniju zvezdu sazvežđa Škorpije. Dvogledom pored nje možete pronaći zbijeno zvezdano jato koje u Mesijeovom katalogu nosi oznaku M4.

U avgustu se dešava najpoznatija meteorska kiša – Perseidi čiji je maksimum u noći između 12 i 13. avgusta. O tome će više reči biti u posebnom tekstu.

Pogledajte video sa još nekim prepotukama za posmatranje na avgustovkom noćnom nebu:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s