Meteorska kiša Perseida 2019

Sa sigurnošću se može reći da su meteorske kiše jedna od najpopularnijih astronomskih pojava. Mali kamen iz svemira pod određenim uglom uranja u Zemljinu atmosferu u kojoj se dezintegriše uz ogromno oslobađanje energije koju mi na Zemlji vidimo kao svetlosnu pojavu…

Ukoliko smo daleko od grada i gradske buke nekada se mogu čuti i zvučni efekti sagorevanja meteora.

switf-tuttle
Putanja komete zahvaljujući kojoj možemo da posmatramo Perseide

Popularnost određene periodične kiše meteora zavisi od broja meteora koje možemo videti tokom maksimuma, jer svaka meteorska kiše ima svoju noć ili dve kada broj meteora naglo raste i tada je maksimum aktivnosti određenog roja.

Međutim, Perseidi nisu najbrojniji ali su ipak najpopularniji. Razlog za to je vreme njihovog pojavljivanja, a to je leto – jul i avgust. Jednostavno tada je moguće duže boraviti napolju, a broj Perseida zna da iznenadi iako je prethodnih godina bio ispod očekivanja.

Posetite mesto na adresi ispod i istražite meteorske rojeve u Sunčevom sistemu:

https://www.meteorshowers.org/

orbital-path-of-swift-tuttle-outer-solar-system_crop1
Orbita komete Swift–Tuttle

Svake godine od 25. jula do 18. avgusta na nebu je meteorska kiša Perseida. Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) očekuje u noći između 12/13 avgusta. Prosečan ZPČ za Perseide je 80 meteora. Međutim, dešavalo se da taj broj bude preko 100…pa i 200. Takođe ne treba propustiti ni noć 11/12 avgusta, jer i tada broj viđenih meteora zna naglo da poraste..

Perseidi predstavljaju ustvari ostatke komete 109 P/ Swift-Tuttle koja oko Sunca obiđe za 133. god. Otkrivena je daleke 1862. godine. Naša planeta na svom putu oko Sunca svake godine prolazi kroz ove ostatke koji ostavljaju svoje tragove u Zemljinoj atmosferi.

Ove godine će Mesec praviti probleme tokom posmatranja Perseida u vreme maksimuma i biće oko 90 % sjajan. Mnoge manje sjajne meteore nećemo videti jer ćeh mesečina prekriti svojim sjajem.

perseidi 2017
Radijant Perseida i Mesec 12/13 avgust – foto: Stellarium

Prividna tačka (radijant) iz koje “izlaze” meteori se nalazi između sazvežđa Persej i Kasiopeja (vidi sliku). Kasiopeju je na nebu lako naći jer spada u cirkumpolarna sazvežđa (ona koja nikada ne zalaze) i nalazi se visoko na nebu.

Sazvežđe Kasiopeja se nalazi sa suprotne strane zvezde Polaris u odnosu na sazvežđe Veliki Medved, baš kao i sazvežđe Cefej. Kasiopeja ima karakterističan izgled u obliki slova W i kada jedom prepoznate ovo sazvežđe neće niti problema pronaći ga ponovo.

Sazvežđe Persej će se pojaviti na severoistočnom nebu nakon 22h, ali iako je radijant na pomenutom delu neba to nije nikakvo pravilo jer meteore iz bilo kog roja možete videti po celom noćnom nebu.

Ako se dogodi da u narednim danima vidite neki meteor (ili zvezdu padalicu) velika je verovatnoća da ste videli deo meteorske kiše Perseida.

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h, dok je oko 2h ujutru idealno. Ako neko ima mogućnosti da neku od ovih noći provede na nekom neosvetljenom mestu dalje od gradskog svetla uživaće u meteorskoj kiši.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s