Preporuka za prvi teleskop

Pored pitanja o raznim astronomskim temama preko kontakta na blogu ili direktno Telescope_at_moonpreko email adrese najčešća pitanja su bila vezana za kupovinu prvog teleskopa.

Ukratko ću napisati koji teleskop bi preporučio početnicima za astronomska posmatranja (ne za astrofotografisanje), a ko želi da se detaljnije upozna sa parametrima koji određuju šta ćemo videti i kako, o podeli teleskopa i opremi koja ih prati mogu pogledati sledeći tekst i to je preporuka za bolje razumevanje dole napisanog:

Teleskopi

Potrebno je znati da veličina teleskopa neće imati bitnu ulogu ako vam prenos i prevoz budu naporni ili živite u viskoim zgradama sa malim liftovima. U tim slučajevima ćete vremenom odustajati od posmatranja zbog problema koji su nezaobilazni.

Njutnov teleskop – reflektor

newtteles

Kada su u pitanju Njutnovi teleskopi, odnosno teleskopi sa ogledalima za prvi teleskop preporučio bih da se zaobiđu tubusi na EQ ili AZ montažama i da se kupe tubusi na dobson montaži. Ova preporuka je napisana da bi se uštedeo novac na montaži i kupio veći tubus koji sakuplja više svetla.

Ovim sam se vodio kada sam kupovao svoj drugi teleskop, jer se ne bavim astrofotografijom. Umesto prvobitno odabranog teleskopa 200/1000 na EQ5 montaži za isti novac sam kupio 250/1200 na dobson montaži i siguran sam da nisam pogrešio. Primarno ogledalo od 200 mm prikuplja manje svetla od 250 mm, brže se montira i nema drhtanja slike prilikom pomeranja teleskopa, a to mi mnogo znači jer me je to nerviralo na prethodnom teleskopu 150/750 na EQ3 montaži.

dobson
SW 250/1200 na dobson montaži nakon prvog montiranja

Međutim, ovo nije moja preporuka za početnike iako ne bi bilo pogrešno. Jedini razlog zašto nije je da neko ne bi dao previše novca pa da shvati da ipak nije toliko zainteresovan za astronomiju (malo verovatno). Posebno je preporučljiv za one koji imaju dvorište za malo svetlosnog zagađenja ili vikendicu van grada gde bi bio za stalno zbog poteškoća oko njegovog prevoza zbog njegovih gabarita.

Moj predlog za kupovinu prvog teleskopa je 150/1200 na dobson montaži, a bilo bi odlično zbog uštede i da bude dobro očuvan polovan koji se može naći za oko 200 e ili manje, dok je potpuno nov oko 330 e. Ovim teleskopom se mogu videti hiljade objekata. Dobar  je kako za planete tako i za objekte dubokog neba. Preporuka se pre svega odnosi na cenu za koju možete videti najviše. Takođe, kada budete želeli kasnije da ga prodate i kupite neki bolji teleskop lako ćete ga prodati.

Napomena koja se ne može preskočiti je da za ovaj teleskop morate imati automobil za prevoz jer ga nije moguće preneti na udaljeniju lokaciju. Potrebno je povremeno ga kolimirati, ali to ne predstavlja problem jer se lako savlada.

Druga varijanta za manje novca i manje prostora, a da i dalje kao početnik možete na zadovoljavajući način da započnete istraživanje noćnog neba je teleskop 130/900 na EQ2 montaži. Montaža nije previše stabilna, ali će poslužiti. Polovan se može nači za oko 150 e, dok je nov oko 245 e.

Za teleskop na EQ montaži će vam trebati više vremena za postavljanje.

SW 150/1200 na dobson montaži:

 

 

SW 130/900 na EQ2 montaži:

Refraktor

Uvek ću preporučiti reflektor za prvi teleskop jer ćete za isto uloženog novca videti više.

 

4 thoughts on “Preporuka za prvi teleskop

  1. Veso

    Kupio sam Bresser teleskope skylux 70/700 SF a nikad nisam imao prilike da se bavim posmatranjem neba iako mi je to dečija ljubav. Šta mogu sa njim videti, dalje od Plutona ili ni to. Pozdrav

    1. Pluton sigurno neće moći da se vidi, ali se mogu posmatrati krateri na Mesecu, pege na Suncu (uz pomoć filtera, nikako direktno kroz teleskop jer se lako oslepi), Saturn, Jupiter, po neko zvezdano jato ili sjajnije galaksije i magline.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s