O astronomskom kampu “Jastrebac 2019”

Ove godine je održan treći po redu astronomski kamp na Jastrepcu u organiziaciji Astronomskog udruženja “Eureka” iz Kruševca.

Od organizatora sam dobio poziv da polaznicima kampa održim dva predavanja i upoznam ih sa teleskopima u amaterskoj astronomiji, kao i sa astrognozijom. Naravno, poneo sam i svoj relativno nov teleskop SkyWatcher 250/1200 na dobsonovoj montaži.

9
Predivna priroda

Prvi utisak je o prelepoj prirodi na planini Jastebac. Jedinu primedbu imam na način upravljanja otpadom na mestu Vile Idila, hotela Trajal i Avantura parka, zajedno sa okolinom malog jezerceta koje se ispod nalazi. Jednostavno su mnogi prinuđeni da svoj otpad ili nose sa sobom ili bace negde gde mu mesto nije ukoliko nemaju volju da traže mesto predviđeno za otpad. Ipak je to planina sa prelepom prirodom i ovako nešto bi moralo da se uradi bolje.

I na velikim vrućinama Jastrebac je jedna velika hladovina, dok su noći prave planinske, odnosno sveže tako da omogućavaju odmor noću bez obzira na dnevne temperature.

Sadržaj astronomskog kampa se sastojao od predavanja tokom dana, astronomskih posmatranja tokom večeri i druženja polaznika u slobodno vreme. Naravno, tu je bio i astrokviz.

This slideshow requires JavaScript.

Prvog dana sam govorio o teleskopima i astrognoziji, drugog dana je prof. dr Dragan Gajić sa niškog PMF-a i predsednik astronomskog društva “Alfa” govorio povodom 50. godina od sletanja na Mesec, dok je treći dan bio rezervisan za Jovana Aleksića iz astronomskog društva “Ruđer Bošković” koji je održao predavanja o Suncu i planetama Sunčevog sistema.

Svi polaznici su dobili po primerak knjige koju smo napisali Zoran Tomić i ja, a koja treba da posluži budućim astronomima amaterima da se bolje upoznaju sa 20190812_230516.jpgastronomijom. Nadamo se da će sledeće godina knjiga biti objavljena u punom izdanju jer je već do sada veliki broj ljudi zatražio da za sebe nabavi primerak, ali je on bio obezbeđen samo za učesnike kampa.

Na kampu je bilo više teleskopa i to pomenuti SkyWatcher 250/1200 na dobsonovoj montaži, zatim refraktor Bresser 90/900 na Az-Alt montaži, katadioptrik SkyWatcher 127/1500 MC na EQ3 montaži i SkyWatcher 150/750 na EQ3 montaži. Naravno, bio je tu i solarni teleskop kojim su polaznici preko dana mogli da posmatraju dešavanja na Suncu.

Posmatranja su bila fokusirana na Mesec, Jupiter i Saturn ali posmatarni su i ostali nebeski objekti kao što su magline, dvojne zvezde i zvedana jata. Ipak je sjaj Meseca postavio limit i uticao na broj objekata koju su se mogli posmatrati. Viđeno je i više Perseida koji su se približavali svom maksimumu.

Glavni cilj ovog kampa je bio da se uz druženje polaznici upoznaju bliže sa astronomijom i mislim da je kamp u tome ispunio svoj postavljeni zadatak.

Još jedan delić prirode za kraj priče:

2

 

 

 

Leave a comment