Pripreme za Veneru na večernjem nebu…

Venera i Mesec u septembru 2013. godine

Jedno je sigurno, večernje nebo nije isto bez Venere, a posebno ako je to veče toplo prolećno ili letnje. Jednostavno, u pogledu prema zapadnom večernjem nebu tada nešto nedostaje…

Trenutno je Venera blizu Sunca na nebeskoj sferi i to je razlog zašto je trenutno ne vidimo, odnosno 26. marta je bila u konjunkciji sa Suncem. Ovo je period kada ona polako prelazi sa jutarnjeg na večernje nebo, kada od zornjače postaje večernjača.

Otprilike polovinom aprila ćemo je videti veoma nisko iznad horizonta na zapadu kratko nakon zalaska Sunca. Međutim, kako vreme bude prolazilo Venera ća zauzimati sve viši položaj iznad zapadnog horizonta i imaćemo više vremena za posmatranje. Od polovine maja biće pravo uživanje posmatrati je.

Najbolje vreme za posmatranje ove planete je onda kada dostigne najveću istočnu elongaciju (tada je na večernjem nebu) ili najveću zapadnu elongaciju (tada je na jutarnjem nebu). Elongacija Venere je ograničena na 45° do 47° jer je i ona unutrašnja planeta.

Elongacija je ugao između Sunca i planete ili nekog drugog nebeskog tela gledano sa Zemlje.

Polovinom aprila Venera će boraviti u sazvežđu Ovan, zatim će 4. maja preći u sazvežđe Bik, pa 3. juna prelazi u sazvežđe Blizanci, 25. juna u sazvežđe Rak, 12. jula u sazvežđe Lav gde će se zadržati do 10. avgusta kada prelazi u sazvežđe Devica, 18. septembra u sazvežđe Vaga, 7. oktobra u sazvežđe Škorpija, 21. oktobra u sazvežđu Zmijonoša, a 1. novembra u sazvežđu Strelac gde će se duže zadržati…

Krajem avgusta će joj magnituda dostići 4 i nastaviće da raste do kraja godine. Tačnije u decembru će dostići neverovatnu magnitudu od – 4.88 (prema Stellarium-u) u sazvežđu Strelac.

Prema ovome je jasno da ćemo u narednom periodu moći da uživamo u posmatranju najsjajnije planete na nebu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s