Sat za našu planetu 2021 – Pokrenimo se za prirodu

Ove godine se ekološka akcija “Sat za našu planetu” održava pod sloganom “Pokreni se za planetu” i održava se od 20:30 do 21:30 po lokalnom vremenu širom sveta, ali nažalost kao i prošle godine u virtulenom okruženju.

WWF (World Wide Fund for Nature) poziva sve da simbolično u svojim gradovima ugase ulična i dekorativna svetla, kao i svetla u svojim domovima na 60 minuta i time skrenu pažnju na štetu koja se nanosi prirodi i uticaju na klimatske promene.

Ova akcija je prvi put sprovedena 2007. godine u Sidneju i od tada je sve masovnija. Samo prošle godine je u njoj učestvovalo 190 zemalja, dok je na društvenim mrežama objavljeno oko 4,7 milijardi poruka.

Sve češće smo svedoci delovanja klimatskih promena i u našoj zemlji. Već drugu godinu zaredom, sa ostatkom sveta obeležavamo Sat za našu planetu virtuelno, u okolnostima pandemije COVID-19. To su jasni podsetnici na činjenicu da se klimatske promene ne dešavaju nekom drugom, negde daleko, u budućnosti, već nama, danas i ovde. 

Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti – neke su od promena koje su očigledne i u našem kraju sveta. 

Klimatske promene nam jasno govore da, i pored brzog tehnološkog razvoja, mi i dalje potpuno zavisimo od prirode: od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa. Njihove posledice su očigledne širom naše planete. Ugroženi su ekosistemi, dobrobit i sigurnost ljudi. Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan i svestran rad na prosvećivanju građana, kako bi svojim zalaganjem primorali centre finansijske i političke moći da odgovorno primenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promena. Dobar i nama blizak primer je otpor građana gradnji malih hidroelektrana na Staroj planini, kao i borba stanovnika Srbije za čist vazduh”, kaže Duška Dimović iz WWF Adria.

Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija Sat za našu planetu bila je masovnija nego ikada ranije: učestvovalo je 190 zemalja i teritorija, a zabeleženo je više od 4,7 milijardi utisaka na globalnim društvenim mrežama. 

WWF organizuje Sat za našu Zemlju u okviru projekta „Da nam klima štima”, koji podržava Vlada Švedske. Sat za našu planetu u Srbiji se ove godine obeležava 13. put. Prvi put je održan u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svesti o klimatskim promenama, ali i poziv na hitnu akciju. Danas se smatra najvećom dobrovoljnom građanskom akcijom za zaštitu prirode.

Izvor: wwfadria.org

UČESTVUJ U SATU ZA NAŠU PLANETU 2021.

Ove godine, u okviru globalne inicijative „Sat za našu planetu“, glasno podsećamo da još imamo šansu da ublažimo klimatske promene i sačuvamo prirodu, a time i nas same, od svakodnevnog izumiranja. 

Pomozi nam da zajedno podignemo glas i osvestimo ljude. Podeli vest o velikom zoom događaju 27. marta u 20:30h tokom kojeg ćemo se zajedno pokrenuti za Planetu.

Pogledaj video ispod, nauči reči i korake i vidimo se u subotu!  

Naša planeta i mi smo zahvalni na svakoj pomoći i novom snažnom glasu.

izvor: wwfadria.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s