Upoznajmo noćno nebo (sazvežđa, zvezde, planete…)

Ovo je dopuna jednog starog teksta sa ovoj sajta, a cilj ovde dopune je da pomogne svima koji žele da se bliže upoznaju sa noćnim nebom. U tekstu su detaljnije opisana samo bitnija sazvežđa. Pod bitnijim sazvežđima podrazumevam velika sazvežđa koja zauzimaju veći deo neba. Kada pronađete ta sazvežđa lakše je naći ona manja koja se nalaze u njihovoj blizini.

Takođe su ubačeni delovi nekih drugih tekstova, takođe sa ovog sajta, tamo gde im je mesto, a ostavljen je i link gde se nalazi tekst u celini.

Nadam se da će ovaj tekst bit dovoljan za početak i da će vam olakšati upoznavanje sa noćnim nebom.

Dopunjen tekst:

 

Samo jednim pogledom prema noćnom nebu možemo videti gomilu objekata. Skoro svi objekti, koje vidimo golim okom, pripadaju našoj galaksiji, osim objekta M31 – galaksija Andromeda, koja se nalazi u istoimenom sazvezđu. Na noćnom nebu se najviše ističe, naravno, Mesec. Ako na nebu, pri vedrim noćima i bez svetlosnog zagađenja, vidite jednu beličastu dugačku traku koja se prostire preko celog neba,to je Mlecni put ili Kumova slama. Belu boju joj daju milijarde zvezda od kojih se sastoji. To je naša Galaksija kakvu mi vidimo sa našeg položaja u njoj. Negde daleko iza te beličaste trake, u sazvežđu Strelac, se nalazi jezgro naše galaksije, koje se sastoji od masivne crne rupe, koja lagano guta bliže zvezde. Mi smo daleko odatle nekih 27000 svetlosnih godina, tako da smo od te crne rupe na bezbednom rastojanju.

Veliki Medved, Mali Medved i Severnjača

Nebeski objekti uvek izlaze sa istočne strane (posledica rotacije Zemlje), a zalaze na zapadnoj strani. Tako da mi preko noći vidimo razlicita sazvežđa. Međutim, postoje sazvežđa koja nikada ne zalaze, a nazivaju se cirkumpolarna sazvežđa. Neka od njih su: Veliki medved, Mali medved, Zmaj, Kasiopeja, Cefej. Ova sazvezđa imaju ovu osobinu jer se nalaze blizu Polarne zvezde, oko koje prividno rotira zemljina osa.
Nebo je podeljeno na 88 sazvezđa, od kojih se neka vide sa severne, a neka sa južne zemljine polulopte.
Sazvežđe predstavlja oblast na nebu koja je određena uslovnom granicom i svi objekti koji su unutar te granice, pripadaju tom sazvežđu. Njihov raspored se prikazuje zvezdanim kartama ili zvezdanim katalozima (nema nikakve veze sa astrologijom, da ne dodje do zabune)! Sazvežđa postoje samo da bi se lakše snalazili tokom posmatranja neba i nemaju nikakvu drugu svrhu.
Najveće zvezde u sazvežđima (u 99% slučajeva) se obeležavaju grčkim slovom alfa.
Najuočljivije je sazvežđe Veliki medved (Ursa Maior), odnosno asterizam Velika kola – njegov najuočljiviji deo. Uvek je najbolje od njega krenuti sa upoznavanjem noćnog neba i dalje “skakati” od sazvežđa do sazvežđa.

U ovom sazvežđu se golim okom, pod dobrim posmatračkim uslovima, mogu prebrojati oko 150 zvezda. Jedno je od najvećih sazvežđa na nebu, a prepoznaje se po svom specifičnom obliku koji prave njegove najsjajnije zvezde. To je oblik Velikih kola, velike kašike ili kako je već ko video od starih astronoma. Takođe, ovaj deo neba obiluje galaksijama, od kojih su većina spiralne.

Veliki Medved (klikni na sliku)

Neke od najsjajnijih zvezda u ovom sazvežđu su:

  1. Dubhe
  2. Merak
  3. Mizar
  4. Megrez
  5. Ailoth
  6. Phad
  7. Alkaid

Detaljnije o sazvežđu Veliki Medved možete pročitati >>>> ovde.

Preko puta njega se nalazi sazvežđe Kasiopeja (Cassiopeia), koje je prepoznatljivo po svom obliku slova W. U odnosu na njega možete pronaći prelepo duplo jato i to već pomoću običnog dvogleda, kao i galaksiju Andromedu.

Sazvežđe Kasiopeja, duplo jato i galaksija Andromeda

Izmedju ova dva sazvežđa (Velikog Medveda i Kasiopeje) se nalazi Mali medved (Ursa Minor) na čijem vrhu se nalazi Polarna zvezda (Severnjača ili Polara). Ovo sazvežđe je teško uočiti golim okom u naseljenim područijima, ali se Severnječa može pronaći pomoću Velikog Medveda, kada rastojanje između zvezda Merak i Dubhe produžimo pet puta. Tada nailazimo pravo na Severnjaču, koja je inače višestruka zvezda (pogledaj prvu sliku). Između Malog i Velikog medveda počinje lanac zvezda koji cini sazvežđe Zmaj (Draco), a koji se završava četvorostranom figurom u kojoj je najsjajnija zvezda ovog sazvežđa, Etamin.

Sazvežđe Zmaj

Do sada nabrojana sazvežđa, kao što je već rečeno,  su cirkumpolarna sazvežđe, odnosno sazvežđa koja nikada ne zalaze ispod horizonta. A pošto su vidljiva tokom cele godine, odlična su za početak upoznavanja sa sazvežđima.

Sazvežđa se mogu podeliti na : prolećna, letnja, jesenja i zimska. Mada, nije nužno pridržavati se ove podele tokom posmatranja noćnog neba jer dolazi do preklapanja i uvek se i tokom leta mogu posmatrati sazvežđa nekih drugih godišnjih doba, ali u nezgodno vreme, kao što su rani jutarnji sati.

Sazvežđe Orion (zimsko sazvežđe, ali ga možemo posmatrati do kraja aprila) je po mnogima, a ja se slažem sa većinom, najlepše sazvežđe ne samo na zimskom nebu, kada je vidljivo, već i kada ga uporedimo sa svim ostalim sazvežđima severnog neba. Posmatranje Oriona je prava poslastica kako onih koji bi da uživaju samo u posmatranju, tako i ljubitelja astrofotografije.

Glavne zvezde ovog sazvežđa su:

  • Betelgez
  • Rigel
  • Bellatrix
  • Saiph

Tu su je i nezaobilazan Orionov pojas:

  • Alnilam
  • Alnitak
  • Mintaka

Iz zvezde Bellatrix se pruža Orionova zamišljena leva ruka koja drži podignut štit, dok se iz zvezde Betelgez podiže njegova desna ruka. Ispod Orionovog pojasa, koji čine tri gore navedene zvezde, nalazi se Orionov mač, koji se u dobrim posmatračkim uslovima sastoji od 3 svetle tačke u nizu. Upravo na tom mestu se nalazi jedan od napopularnijuh objekata za posmatranje – maglina M42, zajedno sa M43. M42 i M43 se spajaju u jednu maglinu, koja je istovremeno i najsvetlija difuzna maglina. Zbog bogatog sadržaja gasa i prašine ova maglina je veliko porodilište zvezda. Vidljiva je golim okom kao jedna od zvezda u Orionivom pojasu. Čak i običan dvogled doprinosi velikom uživanju tokom posmatranja, dok se amaterskim teleskopima mogu videti, plavo-zelena i bela boja.  Udaljena je od nas oko 1600 svetlosnih godina. Detaljnije o Orionu možete pročitati >>>> ovde.

Sazvežđe Orion

Ako pratimo ove tri zvezde u Orionovom pojasu i preko njih krenemo na gore nailazimo na sazvežđe Bik (Taurus) u kome je najsjajnija crvenkasta zvezda Aldebaran (alfa Tauri). Ona se prividno nalazi u rasejanom jatu zvezda – Hijade, ali nije deo ovog jata. Nešto dalje se nalazi zbijeno jato Plejade, koje mnogi greškom zamenjuju sa Malim medvedom (vidljivo je golim okom oko 7 zvezda ovog zbijenog jata), dok već u dvogledu možete videti lepotu ovog jata. .

Kada krenemo pogledom ka jugu preko tri zvezde Orionovog pojasa nailazimo na sazvežđe Veliki pas (Canis Maior) u kome se nalazi najsjajnija zvezda koju na nebu mozemo da vidimo sa severne polulopte, a to je Sirijus. Kroz optičke instrumente Sirijus fenomenalno treperi i menja boje. Severoistočno od ovog sazvežđa, nalazi se sazvažđe Mali pas (Canis Minor) sa sjanom zvezdom Prokion. Betelgez u Orionu, Sirijus u Velikom psu i Prokion u Malom psu čine jedan drougao koji je lako prepoznati. Ovo su neka sazvežđa koja možete vrlo lako naći na nebu. Iznad Orionove desne ruke se nalazi sazvežđe Blizanci (Gemini) sa sjajnim zvezdama Kastor i Poluks.

Sazvežđa Veliki Pas, Orion i Bik

Od većih prolećnih sazvežđa se vide: Rak (Cancer) koji se sastoji od zvezda slabijeg sjaja, Lav (leo) – najsjajnije zvezde su Regulus i Denebola, Devica (Virgo) – zvezda Spika.

Lav se može videti sa suprotne strane Velikog Medveda. Dakle, sa jedne strane je Mali Medved, a sa druge sazvežđe Lav. Levo od sazvežđa Lav je sazvežđe Devica koje ćete lako prepoznati po dve sjajne zvezda – jedna je ustvari Saturn, a druga Spika.

Ako ste pronašli sazvežđe Lav, lako ćete između Lava i Velikog Medveda uočiti mali trougao od zvezda. To je mali Lav.

Ova tri sazvežđa (Rak, Lav, Devica) zauzimaju veliki deo neba i kada se se ona prepoznaju na nebu onda možete pomoću zvezdanih karti ili nekog astronomskog programa možete lako naći u njihovom okruženju manja sazvežđa.

Sazvežđe Lav

Tu je i letnje sazvežđe Lira ( Lyra), sa najvećom zvezdom Vegom koja ce kroz nekoliko hiljada godine postati nova Severnjača – zbog kretanja Zemlje u prostoru. Zatim sazvežđe Labud (Cygnus), sa zvezdom Deneb – najudaljenija zvezda koju vidimo golim okom (oko 1600 svetlosnih godina od nas). Tu je i sazvezdje Orao (Aquila) – zvezda Altair.
Zvezde Vega, Deneb i Altair cine veliki letnji trougao, koji je lako uocljiv na letnjem nebu. Možete i večeras pronaći ovaj trougao na nebu. Sve o Velikom letnjem trouglu možete pročitati >>>> ovde.

Veliki letnji trougao

U letnjem sazvežđu Volar (Bootes) je veoma sjajna zvezda Arktur. Ovu zvezdu možete pronaći tako što ćete krenuti od sazvežđa Velikog Medveda. Pratite pravac zvezda Mizar i Alkaid i kada naiđete pogledom na jako sjajnu crvenkasu zvezdu pronašli ste zvezdu Arktur.
U jesenja sazvežđa se ubrajaju: Persej, sa promenljivom zvezdom Algol, zatim sazvežđe Andromeda u kome se može uočiti galaksija Andromeda, koja pripada našem lokalnom jatu galaksija (ima oko 20-ak galaksija u jatu). Kroz nekoliko milijardi godina sudariće se Andromeda sa našom galaksijom Mlecni put. U jesenja sazvežđa spadaju još i Pegaz (Pegasus), ispod njega slabo uočljivo sazvežđe Ribe (Pisces) i u tom sazvežđu se nalazi tačka u kojoj se u trenutku prolećne ravnodnevnice projektuje lik Sunca.

Pegaz i Andromeda zauzimaju ogroman deo neba. Toliko veliki deo neba da će vam možda biti teško uočljiv. Međutim, kada jednom vidite njihov oblik sledeći put će njihovo pronalaženje biti znatno lakše.

Na sledećoj slici možete videti položaj sazvežđa Andromeda, Pegaz, RIbe i još neka manja u odnosu na sazvežđe Kasiopeja.

Andromeda i Pegaz u odnosu na sazvežđe Kasiopeja

Što se tiče planeta, one za razliku od zvezda ne zauzimaju uvek isti položaj na nebu i često ihmožemo videti u različitim sazvežđima. Što je planeta udaljenija od Zemlje ona sporije menja svoj položaj. Merkur i Venera se uvek i jedino mogu videti u blizini Sunca. Međutim, Merkur je u povoljnom položaju za posmatranje svega 20-ak dana godišnje, dok se Venera može videti znatno češće. Nekad nakon zalaska Sunca, a nekad pre izlaska Sunca.

Ne mogu se uvek sve planete videti na nebu, a to zavisi od položaja Zemlje u odnosu na njih. Za razliku od zvezda ciji je položaj u odnosu na druge objekte na nebu uvek isti, planete vidno menjaju svoje položaje. Planeta znači lutalica.

Mars se danas nalazi u sazvežđu Lav, a već sutra će biti u sazvežđu Devica. On se polako približava Saturnu, koji je već u sazvežđu Device pored zvezde Spike i konjukcija ove dve planete nas očekuje polovinom avgusta, baš kao i nedavna konjukcija Venere i Jupitera. Više o tome možete pročitati >>>> ovde.

Trenutno su to jedine dve planete (Mars i Saturn) koje noću možemo videti na nebu. Ipak, u ranim jutarnjim satima, malo pre izlaska Sunca možemo videti Veneru i malo iznad nje Jupiter.

Kroz male teleskope, pa čak i kroz dvoglede 7 x 50, se mogu uočiti mene na Veneri, 4 velika Jupiterova satelita, neravnine na Mesecu i objekti iz Mesijevog kataloga koji sadrzi 110 galaksija, maglina itd.

Ovo su neka od najzanimljivijih sazvežđa, zvezda i planeta koje možete posmatrati. Nabavite kartu neba (na netu) i zanimajte se.

Spisak sazvežđa možete pogledati >>>> ovde.

Astronomski program za upoznavanje noćnog neba možete preuzeti >>>> ovde.

Sledi spisak zvezda poređanih po prividnim veličinama, onako kako ih mi vidimo sa Zemlje. Na spisku će Sunce biti izostavljeno.

Međutim, treba napomenuti da su apsolutne veličine sasvim drugačije, jer nama neke zvezde izgledaju veće od drugih zbog različitih udaljenosti, a da ustvari nije tako.

Recimo Sirijus je malo veći od Sunca, dok je Betelgez veći za oko 1000 puta.

Zvezde Sazvežđe Prividna veličina Udaljenost (s.g.)
Sirijus Veliki pas -1.46 8.6
Kanopus Carina -0.72 74
Rigel Kentaurus Kentaurus -0.27 4.3
Arktur Volar -0.04 34
Vega Lira 0.03 25
Kapela Kočijaš 0.08 41
Rigel Orion 0.12 1400
Prokion Mali pas 0.38 11.4
Achernar Eridan 0.46 69
Betelgez Orion 0.50 640

Vedro nebo!

5u84f48n

38 thoughts on “Upoznajmo noćno nebo (sazvežđa, zvezde, planete…)

  1. Milan

    Zdravo, mene zanima da li i ako da, zasto i kako ljudi na juznom i severnom polu mogu da vide iste zvezde? to ne bi smelo da se dogadja. Po zdravoj logici ono sto vide ljudi sa vrha sveta ne bi trebali da vide uopste oni sa donje strane, zar ne? moj e mail je vrsacmilan@gmail.com gledao sam video Startrail & Timelapse 2015 – Northern vs Southern Hemisphere i pokusavam da shvatim nesto. Ono sto vidim je vrlo cudno. Moja teorija je da je zemlja mnogo veca i da je nama poznati mapiran svet samo recimo bocni delic planete koji je osvetljen i mislim da je vrlo moguce da je sa druge bocne strane planete zemlje druga zvezda kao sto je sunce.

  2. Duca

    Ima li neko pregled sazvežđa sa periodima kada se mogu gledati? Na internetu nalazim svašta, recimo da se zimsko sazvežđe najbolje vidi u Julu,… Ako to postoji, možete li postaviti adresu na kojoj je, bio bih zahvalan.
    vedrog neba

  3. Svetislav Vidovic

    Svetislav

    Zamolio bih za jedno objasnjenje.
    (Verovatno je glupo pitanje za sve koji se malo duze bave citavom tematikom, ali za mene kao pocetnika jos uvek nejasno).
    Kako to da tokom citave godine vidimo iste zvezde, sazvezdja, kao i severnjacu, a znamo da zemlja pravi ogroman put u svojoj orbiti oko sunca? Znaci zemlja je za pola godine na sasvim suprotnoj strani na svojoj ogromnoj orbiti oko sunca?
    Zvezde, sazvezdja i galaksije su na ogromnim udaljenostima, ali i nasa udaljenost od sunca je ogromna, pa ta udaljenost puta 2 kada smo na “drugoj strani”, medjutim za nas, posmatrajuci nocno zvezdano nebo, izgleda da smo stalno na istoj poziciji, osim sto, zbog zemljine rotacije oko svoje ose, imamo pojavljivanje zvezda sa istocno strane i zalazak na zapadnoj, ali one su uvek tu, bez obzira sto mi pravimo tako ogroman put u svojoj orbiti oko sunca, i naravno tako menjamo svoju poziciju u odnosu na universum?
    Hvala unapred.

    1. Pitanje je odlično.
      U odnosu na zvezde mi i jesmo uvek na istoj (čitaj sličnoj) poziciji. Znam da deluje da je Sunce mooooogo udaljeno, ali zapravo ta udaljenost u odnosu na zvezde je zanemarljiva u kratkom periodu (ljudski životni vek).
      Kada pogledamo daleki Pluton koji je u našem Sučevom sistemu, on ume da godinama boravi u jednom sazvežđu, dok recimo Mars luta iz sazveža u sazvežđe…nekada i nedaljeno. Ali Mars je blizu a Pluton daleko. Što je objekat udaljeniji sporije menja svoj položan na nebu.
      Međutim i naš položaj u odnosu na zvezde se menja i to zavisi od precesije (ljuljanja zemljine ose). Nije uvek Severnjača bila polarna zvezda. Za 12 000 godina to će biti Vega.
      Ipak, na kraju, nisu nam ni zvezda tako statične. Nebeski koordinatni sistem se menja na 50 godina. Trenutni važi od 2000 do 2050. godine a zatim će se ažurirati zbog promenjenog položaja zvezda.

  4. Suzana

    Pozdrav htela sam da pitam oko pet ujutru ugledala sam kako zvezde idu jedno zadrugu a ostale stoje …prosto su pravile mesta da bih ove druge isle jedna za drugom u koloni sta to znaci hvala unapred

  5. Pingback: Upoznajmo noćno nebo (sazvežđa, zvezde, planete…) – kozonata

  6. dalibor

    Cesto vidim kako nesto sto izgleda kao zvezda polako se krece u jednom pravcu i polako nestane a to nije avion ,jel to normalna pojava i sta to moze biti ? poz.

  7. Vega

    Pozdrav

    Zanima me jedno.
    Da li Mars i Venera mogu “uci” u sazvezdje Aquila-orao? Nejasno mi je kretanje planeta u prostoru,da li se kroz godine menjaju sazvezdja kroz koje prolazi recimo Mars ili su to uvek ista?

    1. Planete menjaju sazvežđa stalno, može i na nekoliko nedelja. Planete se kreću blizu ravni ekliptike, tako da ona prolaze kroz zodijačkih 13 sazvežđa. Instaliraj program Stellarium i pogledaj kako se planete i ostala nebeska tela kreću.

      1. Vega

        Hvala.
        Zanimljivo je pitanje koje je postavio Dusko,nadovezao bih se da pitam da li je Hablom snimljen neki drugi suncev sistem i kako on izgleda u poredjenju sa nasim?
        Takodje pitanje u vezi primera Vodonika,ako on odlazi u vise slojeve kako je onda nastala voda na zemlji?

        1. Habl jeste snimio druge zvezdane sisteme, a kako izgledaju…uglavnom različito. 🙂

          Odlazi samo slobodan vodonik, ali on je zastupljen na Zamlji u mnogim jedinjenjima. Kao slobodan ima ga jako malo, a u jedninjenjima jako puno.

  8. duško

    Ovime Vama astromenskom društvu Bor želim donirati 500€ .Pošaljite mi uplatnicu na duško rapaić slavonska 11 10430 samobor hrvatska

    1. Hvala puno Duško na ovoj podršci, ali AD Bor trenutno nema aktivnosti i ne znamo kada ćemo ponovo početi sa radom.
      Iz tog razloga ne možemo da primimo donaciju.
      U svakom slučaju, još jednom se puno zahvaljujemo na ponuđenoj podršci.

    1. Pitanje je veoma zanimljivo.
      A to se može uporediti sa primerom vodonika. On se retko može naći na Zemlji u slobodnom stanju jer zbog svoje male mase prkosi gravitaciji i malo po malo odlazi u više slojeve atmosfere, pa kasnije u Svemir.
      Isto je i sa gasovotim planetama. Tokom formiranja Sunčevog sistema lakši elementi su uspevali da se udalje od Sunca i pomoću njih su formirane spoljašnje planete, a od težih elemenata unutrašnje, stenovite planete.

  9. Doc

    Da na tom linku zaista ima dosta o rotaciji Zemlje.

    Wikipedija kaze recimo za Uran:
    Uran je neobičan po tome što je okrenut “na bok”, t.j. os rotacije mu je nagnuta čak 98° u odnosu na putanju oko Sunca (retrogradno gibanje). Mogući uzrok bi bilo nekoliko uzastopnih sudara s manjim tijelima iz istog smjera,a slicno se kaze i za Veneru(u dalekoj proslosti prilikom formiranja planeta doslo je do sudara sa drugim telima,a posledica je retrogradno kretanje)
    Kada je Immanuel Velikovsky napisao knjigu Svetovi u sudaru o tome kako je Venera nekad bila kometa i napala planetu Mars svi su ga optuzili da je lud,a objasnjenje za Uran je da su tog diva na bok okrenuli sudari sa manjim telima.Sta da ga nije udarila stanica Mir?
    Upravo zbog takvih objasnjenja sa Wikipedie ili slicnih sajtova ja pitam Vas,zasto Zemlja rotira oko svoje ose?
    Ako je uticaj(gravitacija)Sunca ucinila da se Zemlja pocne rotirati kako oko sunca tako i oko svoje ose,a njena ekcentricnost ili nagnutost u odnosu na ekliptiku Sunca,uticaj meseca ili drugih planeta usporili ili ubrzali to kretanje,to ne objasnjava zasto onda Venera rotira u suprotnom smeru ili sta je sa Uranom,Plutonom jer upravo zbog toga sam postavio ovo pitanje i hteo precizan odgovor jer me interesuje Venera ne Zemlja..Rotacija kao rotacija je jasna,ali ako je to pravilo zasto onda neke planete odstupaju od tog univerzalnog zakona plesa u svemiru koji bi valjda morao da bude isti za sve clanove suncevog sistema.

  10. Doc

    Postovani,

    Imam par pitanja koja me zanimaju,ako ste u mogucnosti bio bih Vam zahvalan da mi odgovorite.

    1.Da li se planete udaljavaju jedna od druge?
    2.Da li se udaljuju od sunca?
    3.Da li Halijeva kometa uvek prolazi na istom odstojanju i uglu u odnosu na zemlju?
    4.Da li se sunce krece?
    5.Da li su svi sateliti planeta (kao mesec,Kalisto,titan)okrenuti uvek jednom istom stranom prema planetama.

    1. Evo kratkih odgovora.

      1. Planete kruže oko Sunca svojim preciznim putanjama i pošto su u stalnom kretanju one se stalno približavaju i udaljavaju jedna od druge.
      2. Ne udaljavaju se od Sunca, već oko njega kruže po svojim eliptčnim putanjma.
      3. Ne. Kometa se kreće svojom putanjam u odnosu na koju Zemlja menja svoj položaj po svojoj orbiti oko Sunca.
      4. Da. Sunce, pored toga što rotira oko svoje ose, kreće se zajedno sa planetama i ostalim objektima u njegovom sistemu oko galaktičkog jezgra u Orionovom kraku naše galaksije.
      5. Ne.

      1. Doc

        Hvala na odgovorima.
        Imao bih samo jos par miliona pitanja,ali da Vam ne bih dosadjivao zamolicu da mi odgovorite jos na jedno.
        Zasto zemja rotira oko svoje ose kao i druge planete suncevog sistema?Ako je Sunce odgovorno za revoluciju,sta je odgovorno za rotaciju?Zasto se zemlja ponasa kao cigra?

  11. Pingback: Meteorska kiša Drakonida (7 – 9.oktobra) | Astronomsko društvo "BOR"

  12. mima

    ovo je najbolji sajt.. sve sto te zanima ovde ces naci.. 😀 i onaj program sa strane Solar System – mali program za opuštanje kul je 😀 ovaj sajt posecujem svaki dan.. ❤

  13. Pingback: Meteorska kiša Drakonida u toku « Astronomsko društvo "BOR"

  14. Pingback: Zanimljiv niz nebeskih tela večeras « Astronomsko društvo "BOR"

Leave a comment