Kina i Rusija će zajedno graditi bazu na Mesecu

Nije teško pretpostaviti da NASA i Amerika ne podržavaju saradnju Kine i Rusije u svemirskim istraživanjima, ali ne mogu to ni da spreče. The Washington Post piše da je ovo još jedan korak prema stvaranju saveza protiv zapada, jer kao do sada su zapad i istok radili jedni za druge.

Kineska nacionalna svemirska agencija (China National Space Administration – CNSA) i ruska svemirska agencija Roscosmos potpisale si 9. marta memorandum i time ozvaničili planove za zajedničku izgradnju istraživačke stanice na Mesecu. Naziv ove baze biće zvanično”the International Lunar Research Station”.

Zhang Kejian, administrator CNSA i Dmitry Rogozin, generalni direktor Roscosmos-a su tog 9. marta potpisali memorandum o razumevanju između Vlade narodne republike Kine i Vlade Rusije u vezi sa saradnjom na izgradnji Međunarodne mesečeve istraživačke stanice i pridržavanja principa zajedničkog savetovanja, izgradnje, kao i koristi itd.

Prema memorandumu projekat će olakšati saradnju između svih zainteresovanih zemalja i međunarodnih partnera, poboljšati razmenu naučnih istraživanja i promovisati svemirska istraživanja u miroljubive svrhe.

Za sada nije objavljen zvanični rok početka i kraja projekta, ali je Kina napomenula da bi želela da do 2031. godine njihova baza bude gotova. Ipak, ovaj rok za sada deluje malo verovatan uzimajući u obzir dosadašnji nivo kineskog svemirskog programa. Međutim, ne sme se zanemariti i nagli razvoj kineskog programa, kao i dosadašnje iskustvo Rusije i Kine u svemirakim istraživanjima.

Sa druge strane, one zapadne, NASA priprema svoju misiju ARTEMIS.

Artemis I prva u nizu NASA-inih misija koja će ponovo omogućiti ljudsko istraživanje Meseca, a nakon toga i na Marsu, zakazana je za 2021. godinu.

S obzirom da su letovi u orbiti Zemlje sa i bez ljudske posade isprobani mnogo puta do sada, Artemis I će sve to preskočiti i krenuti na put oko Meseca bez ljudske posade i na taj način započeti put za sletanje novih astronauta na površinu Meseca. Nakon ovog uvodnog leta Artemis II će imati posadu, dok će Artemis III sleteti na južni Mesečev pol.

Artemis I je zakazan za novembar 2021. godine sa svemirskog centra Kenedi u Cape Canaveral na Floridi. Sastojaće se od dva najnovija sistema koja NASA ima i to od kapsule Orion i Space Launch System najmoćnije raketa na svetu. Biće to demonstracija mogućnosti kojima NASA raspolaže.

Ponovo podele na istok i zapad i upravo je počela nova svemirska trka. Ono u šta sam siguran da će ova trka doneti mnoštvo novih i korisnih tehnologija, dok se u politiku ne bih mešao.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s