Eksplozija nove u sazvežđu Kasiopeja – uspeh astronoma amatera

Koliko su astronomi amateri bitan deo astronomije kao nauke potvrdio je i japanski astronom amater Yuji Nakamura 18. marta ove godine otkrio novi izvor svetlosti u sazvežđu Kasiopeja. Njegovo otkriće proverili su naučnici na Univerzitetu Kyoto na opservatoriji Okayama i zaključili da je u pitanju otkriće nove.

Zvezde mase slične kao naše Sunce, odnosno male ili srednje mase, će svoj živitni ciklus završiti kao beli patuljci. Beli patuljak, rotirajući oko mlađe zvezde (koja je u glavnom nizu ili u fazi crvenog džina) svojom gravitacijom “krade” materijal sa površine ove zvezde.  Nakon određenog vremena “ukradeni” materijal na površini belog patuljka postaje sve topliji i gušći i kada napokon dostigne temperaturu na kojoj dolazi do fuzije vodonika u helujm tada dolazi do bljeska koji traje relativno kratko, od nekoliko dana pa i do nekoliko meseci, ali je nekada spektakularan za nas na Zemlji.

Nove karakteriše nagla promena sjaja za 8 do 15 magnituda, ali nekda se i ove granice pomeraju. Neke nove se ponavljaju, a većina periodičnih potiče od dvojnih zvezda.

Levo slika nove, desno pre nove – foto: Yuji Nakamura

Na slici je jasno prikazano na levoj strani novootkriveno svetlo nove, dok se sa desne strane nalazi fotografija tog dela neba pre eksplozije nove.

Astronomi koji su posmatrali ovu novu 19. marta su procenili da je dostigla magnitudu 7,49 što je dovoljno da se može videti i dvogledom.

Novu nije teško naći kada locirate sazvežđe Kasiopeja. Jednostavno u zamišljenu liniju koja spaje zvezde Schedar i Caph produžite i nanesete njihovo rastojanje i nova je tu.

Lokacija nove u sazvežđu Kasiopeja

Ukoliko posedujete bolju opremu jednostavno možete uneti koordinate:

  • Right Ascension: 23h 24m 47.60s
  • Declination: +61° 11′ 14.0″

One thought on “Eksplozija nove u sazvežđu Kasiopeja – uspeh astronoma amatera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s