Snimak oluje na Marsu

Poslednji pozanati astronaut koji je imao većih problema sa olujama na Marsu je Mark

marsovac.jpg
Mark u problemu

Vatni. Oluja koja je njega ostavila tamo da se sam snalazi, a njegove kolege hitno evakuisala sa površine crvene planete je bila toliko jaka da ga je odbacila baš daleko, onako kao na filmu.

Međutim, kada su kamere u studiju na Zemlji ugašene, a snimanje se radi preko kamera na orbiterima onda to ne izgleda tako strašno. Ustvari i kada bi u realnosti tamo bio Mark Vatni ne bi mu marsova oluja mogla ništa jer je slabog intenziteta.

Jednu takvu stvarnu oluju je snimio orbiter Evropske svemirske agencije “Mars Express” u blizini severnog marsovog pola. Oblaci su se kretali brzinom od 2 m/s, dok je vreme snimanja 70 minuta.

Ovakve oluje na Marsu mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Međutim, dešava se da oluje prekriju celu površinu Marsa kao što je to bio slučaj prošle godine.

Mars Express prati dešavanja na crvenoj planeti od 2004. godine i jedan od ciljeva je praćenje klime na Marsu i priprema za misije sa ljudskom posadom.

One thought on “Snimak oluje na Marsu

  1. Pitanje je, ako ikada dođe do ljudske misije i naseljavanja: koliko će čovek da izmeni klimu na Marsu? Možda će tada da budu i jače oluje, pa će da bude ko i u studiju (ako ne i gore)? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s