Donald Tramp ponovo neobavešten – razgovor sa ženama u Svemiru

Obavešten kao kada su u pitanju i klimatske promene američki predsednik Donald Tramp je imao još jedan u nizu bisera.

U petak 18. oktobra dok su astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir bile u svemirskoj šetnji i vršile zamenu dela na Međunarodnoj svemirskoj stanici predsednik SAD Donald Tramp ih je pozvao telefonom da bi im čestitao i istakao važnost njihovog posla.

1sSbDLB

Naravno, neobavešteni Tramp im je čestitao prvi izlazak žena u otvorenom Svemiru ne trepnuvši. Međutim, Jessica Meir kojoj je ovo jeste prvi izlazak u otvoreni Svemir, je ispravila Trampa rekavši da je pre njih bilo drugih žena u svemirskim šetnjama i da je ovo prvi put da su dve žene zajedno van ISS-a. Christina Koch je ove godine već četiri puta bila u otvorenom Svemiru.

Ove dve žene su tokom ovog izlaska provele u Svemiru 7 sati i 17 minuta, a Jessica je petnaesta žena koja je ovo uradila.

Evo kako izgledao razgovor Donalda Trampa sa jedne strane i Christine Koch i Jessice Meir sa druge strane:

Ono što Tramp očigledno nije znao je da je prva žena u Svemiru bila kosmonautkinja Svetlana Savitskaya i to se desilo 25. jula 1984. godine oko svemirske stanice Salyut 7.

Nekoliko meseci kasnije 11. oktobra 1984. godine to je uradila i astronautkinja Kathryn D. Sullivan tokom misije šatlom Challenger STS-41-G.

Treća žena i prva koja je vezala više izlazaka u Svemir je Kathryn Thornton i to 1992, 1993, 1996 i 2001. godine i iznad Zemlje je provela 40d 15h 14m.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s