Velika Britanija šalje “pauka” na Mesec

Velika Britanija planira da 2021. godine pošalje na Mesec malenog četvoronožnog robota. Iako smo navikli da kada čujemo za rover prvo pomislimo na robota koji se kotrlja na točkovima, ali neko setio da umesto na njih ovaj mali rover hoda na nogicama. Baš zbog tih nogica ovaj rover podseća na pauka koji će biti prvi britanski robot na Mesecu.

spacebit
Rover “pauk” – foto: Spacebit

Britanska kompanija Spacebit je kreirala malog robota koji će biti lansiran pomoću rakete United Launch Alliance Vulcan dok će lansiranje obaviti sa Cape Canaveral-a, odnosno Svemirkog centra John F. Kennedy. Rover će se nalaziti unutar lendera Peregrine koji je kreiran u američkoj kompaniji Astrobotic. Lender će sa “paukom” ući u orbitu Meseca a zatim će se spustiti na njegovu površinu i započeti svoju desetodnevnu misiju.

EB89RQWX4AoLozF
Raketa nosač Vulkan

Mali rover će težiti svega oko jedan kilogram, a nakon sletanja će se udaljiti od lendera 10 metara i slaće nazad na Zemlju slike u full HD rezoluciji. Ukoliko se misija bude razvijala po planu mali rover će biti poslat da istražuje tunele koje je nekada davno stvorila lava (Lunar lava tubes). Za njih naučnici smatraju da bi jednog dana mogli poslužiti za boravak i život ljudi na Mesecu.

Ukoliko misija bude uspašna Velika Britanija će biti tek četvrta zemlja koja je uspešno spustila na Mesec robota pored SAD, Rusije i Kine.

___________________________

Više na Astronomy.com

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s