Kamera na MRO snimila lender InSight i rover Curiosity

I dok Mars deluje potpuno pusto na njemu ipak ima nekoga ko vredno radi u samoći da bi smo mi dobili potrebne informacije o zanimljivostima na crvenoj planeti.

Kamera HiRISE koja se nalazi na Nasinoj letelici Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) INSnapravila je odlične snimke lendera InSight i rovera Curiosity na površini crvene planete.

Lender InSight je dodirnuo Marsovu površinu 26. novembra 2018. godine oko 21h sa ciljem da ispita unutrašnjost Marsa. Nalazi na delu Marsa koji se naziva Elysium Planitia i koji je odgovarao potrebnim uslovima za sletanje i nalazi se na Marsovom ekvatoru. Slika lendera je nastala 23. septembra 2019. godine sa visine od 272 km i ovo je do sada najbolje slika ledera InSight iz Svemira. Pored dva kružna solarna panela na lenderu oko njega se vide i tragovi sletanja koji su napravili potiskivači prilikom sletanju u obliku tamnog prstena oko mesta sletanja.

Svetla tačka na donjoj strani lendera je zaštitni poklopac u obliku kupole koja pokriva lenderov seizmograf.

8528_PIA23376-16_main
Lender InSight na Marsu snimljen pomoću kamere na letelici MRO – foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Nakon pet meseci rada na Marsu sa ovog lendera je stigao zanimljiv sadržaj i to u vidu audio snimka prvog registrovanog potresa sa neke druge planete. Ono što je na Zemlji zemljotres na Marsu je marsotres.

Pored zvuka marsotresa na audio snimuku se čuje vetar, kao i robotrska ruka lendera i to sledećim redom: vetar, marsotres i robotska ruka.

InSight je postavio seizmometar na površinu crvene planete 19. decembra prošle godine i od tada registrovao još tri manja potresa 14. marta, 10 i 11. aprila. Tačni uzroci svih ovih potresa se još uvek ispituju.

 

Rover Curiosity dužine tri metra ima za cilj da ispita klimu i geologiju Marsa u prošlosti,

24-11-2011-01-11-00-574mdf90289
Rover Curiosity – Foto: NASA

kao i mogućnost postojanja bilo kakvog oblika života na njemu ili da li ga je bilo u prošlosti.

Sleteo je 6. svgusta 2012. godine u krater Gale koji se nalazi na severnoj Marsovoj polulopti i njegova starost se procenjuje na 3,8 milijardi godina a prečnik mu je 154 km. Ovaj krater je zbog svoje istorije i naslaga koje su se gomilale milijardama godina u njemu, pogodan za ispitivanja da li je na Marsu nekada postojao život.

Animacija ispod se sastoji od dve slike koje takođe snimila kamera HiRISE a nastale su 31. maja i 20. jula 2019. godine. Za to vreme je rover prešao rastojanje od 337 metara između položaja na prvoj i drugoj slici.

24661_PIA23377
Kretanje rovera Curiosity između 31. maja i 20. jula 2019. godine snimljeno pomoću kamere na letelici MRO – foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s