Fotografija “Skywatcher” – moja nauspešnija fotografija

Krajem 2012. godine sam čvrsto rešio da potrošim novac na neki fotoaparat a odluka je 04135004-photo-nikon-d5100na kraju bila da to bude Nikon D5100. Možda i nije bila najsrećnija odluka ali se fotoaparat pokazao kao veoma izdržljiv i zahvalan za ono što je meni bilo potrebno. Objektiv koji je sa njim u kutiji bio je Nikkor 18-55 mm, običan pastikanac najgoreg kvaliteta, ali za svakodnevno ne mnogo zahtevno fotkanje može da posluži.

U septembru 2013. godine sa brat i ja odlučili smo da slikamo zalazak Sunca, a kasnije i zvezdano nebo pa smo našli odlično mesto sa pogledom na planinu Rtanj. Baš te večeri nakon zalaska Sunca na nebu su se mogle videti planete Saturn i Venera, kao i Mesečev srp. Saturn je bio visoko i nije bio zanimljiv za fotografisanje jer nije bio u crvenkasto-plavom delu neba koje boje sunčevi zraci nakon njegovog zalaska. Međutim, konjukcija Meseca i Venere je bila pravi pogodak.

skywatcher-planets-moon-Predrag_Agatonovic-e1518468005323

Dok sam postavljao fotoaparat brat je stajao zagledan u pomenutu konjukciju Meseca i Venere i crvenkasto plavu boju neba. Iskreno, pogled uživo je bio fantastičan a odmah nakon postavljanja fotoaparata usledilo je prvo okidanje i upravo to je fotografija kako brat posmatra Mesec, Veneru i nebeske boje nakon zalaska Sunca. Desno od Meseca se nalazi i zvezda Spika, najsjajnija zvezda u sazvežđu Devica.

Kako fotografisati izlazak i zalazak Sunca?

stellarium-005
Jugozapadno nebo 8. septembra 2013. godine kada je nastala slika “Skywatcher” – foto: Stellarium

Te večeri je napravljeno barem 100 fotografija zalaska Sunca i zvezdanog neba ali se nekako ova izdvajala od ostalih kada je u pitanju moj ukus pa sam je nakon nekoliko meseci posalo administratoru FB stranice “EarthSky” koja sada ima preko 1 200 000 članova i nisam očekivao previše. Međutim, ispalo je da se njemu ili njima baš ta fotografija veoma dopala i od tada pa do danas oni je koriste na svom sajtu ili FB stranici u različitim tekstovima ili najavama. Postavljena je i u poslednjem tekstu sa najavom vidljivih planeta u oktobru, a tekst možete pročitati >>>> OVDE. Odatle je fotografija podeljena na mnogim drugim mestima na internetu i sada mogu da napišem da je sliku videlo više miliona ljudi i da mi je veoma drago što je neplanirano toliko puta podeljena.

SW

Urednici “EarthSky” su dobilo skoro neobrađenu fotografiju koju su malo kropovali i kao takvu je koriste, ali ne smeta jer su na mnogim mestima ostavili link prema mom Flickr nalogu gde je originalna slika.

Upravo su oni i dali ime fotografiji “Skywatcher” dok su u prvom opisu slike pogodili da je u pitanju Venera jer sam to zaboravio da pomenem prilikom slanja iste. Mada po sjaju nije to teško pogoditi…

Slika ispod je takođe nastala sa tog mesta nekog drugog dana i na slici planina Rtanj i konukcija Merkura i Venere:

venera i merkur

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s