Kako fotografisati izlazak i zalazak Sunca?

Ukoliko želite neku fotografiju zanimljivijih, jakih i jasnih boja svakako je najbolje fotoaparat usmeriti u pravo vreme prema istočnom i zapadnom horizontu i fotografisati izlazak ili zalazak Sunca. U prilozima je par mojih fotografija snimljenih prema dole navedenim pravilima.

venera i merkur

Izlazak Sunca je najbolje fotografisati desetak minuta pre pojavljivanja Sunčevog diska pa do izlaska polovine diska iznah horizonta, jer kasnije jaka Sunčeva svetlost polako ispira boje i one postaju dosta bleđe, a teže ih je i lepo izvući tada u nekom programu za obradu fotografija.

izlazaksunca

Kod podešavanja fotoaparata najbolje je ISO postaviti na 100 zbog najmanjeg šuma, f broj zbog dobijanja toplijih boja postaviti na f/7 pa do f/11 u zavisnosti od vremena slikanja jer iz minuta u minut je potrebno prilagotiti postavke pošto se sjaj brzo povećava.

Pošto se ne fotografišu deca u trku brzina okidanja se može podesti od 1/80 pa do 1/200, a za veću brzinu bi dobili dosta tamniju fotografuja pa bi ponovo morali da boje podešavate u nekom programu.

skywatcher

Ukoliko je Sunce već iznad horizonta nekoliko stepeni potrebno je f broj postaviti na f/18, f/20…, a brzina okidanja može i f/500 pa i f/1000. Ovo je poželjno i zbog oštećenja senzora  fotoaparata od jakog Sunčevog sjaja.

zalazak sunca

Za svoje fotografije sam koristio Nikon D5100 i plastikanac objektiv 18-55 mm i parametri gore navedeni su na osnovu iskustva rada sa ovim fotoaparatom, ali se ne razlikuje mnogo ni sa ostalim fotoaparatima. Međutim, rezultati koje očekujete moraju biti u skladu sa opremom koju koristite.

Zalazak Sunca

Kada je u pitanju zalazak Sunca sve je isto samo obrnutim redosledom. Najbolje boje su 10-ak minuta nakon zalaska Sunca, s tim što je crvena boje izraženija nego kod izlaska Sunca. Ipak, uveče je više zagađenja nego ujutru, a ono je jedan od glavnih razloga izraženije crvene boje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s