Položaj planeta narednih dana

Ovih dana su planete veoma popularne među ljubiteljima astromije. Putem mejla, komentara i na FB stranici su mi često postavljena pitanja o položaju planeta ovih dana i kako ih naći ili prepoznati na nebu. Iako je ovde već bilo reči o položaju ovih planeta, najbolje je kada je sve na jednom mestu. Ovom prilikom ću pokušati da prikažem i objasnim njihov položaj ovih dana kako bi smo svi mogli da uživamo u posmatranju. Ukoliko neko ima dvogled ili teleskop još bolje…

Najpopularnije planete su svakako Venera i Jupiter. Posebno zbog njihove konjukcije 13. marta kada su bile udaljene na nebu svega 3 stepena. Od tada Venera se lagano pomera sve više na nebu i približava se zvezdanom jatu Plejade u kome će prividno boraviti 2, 3 i 4. aprila, dok se Jupiter polako kreće prema zapadnom horizontu.

Na sledećoj slici je položaj ovih planeta večeras. Lako se mogu pronaći u odnosu da Mesec, a pored ova tri nebeska tela lako se uočavaju Plejade odmah iznad Venere, kao i crvenkasta zvezda Aldebaran odmah ispod Meseca. I Plejade i Aldebaran su sastavni deo sazvežđa Bik. Sa leve strane je i veliko zimsko sazvežđe Orion. Venera je u sazvežđu Ovan sve do 30. marta kada će se i ona pridružiti sazvežđu Bik. Jupiter u narednom periodu ostaje u sazvežđu Ovan.

Venera i Jupiter - 28. mart

Pored ovih planeta na nebu su još vidljive, golim okom, planete Mars i Saturn. Mars se trenutno nalazi u sazvežđu Lav i nakon zalaska Sunca se već nalazi iznad istočnog horizonta. Pošto je dan sada duži (letnje računanje vremena)  nebo je povoljno za astronomska posmatranja tek nakon 19:30.

Mars istočnim nebom dominira svojom crvenom bojom, jer u njegovoj blizini nema nijedne zvezde koja ima crvankastu boju. Kada uočite crveni Mars, jednostavno proverite pomoću njegovog položaja u odnosu na zvezdu Regulus da li je to stvarno on. Njegov položaj će večeras biti kao na slici, sa desne strane je Regulus, a sa leve strane malo dalje je Denebola, dve najsjanije zvezde u sazvežđu Lav.

Mars u sazvežđu Lav - 28. mart

Saturn je na nebu vidljiv nešto kasnije na istočnom nebu. Na povoljnoj visini za posmatranje, iznad istočnog horizonta, će biti tek oko 21:30. Nalazi se u sazvežđu Devica koje se nalazi odmah ispod sazvežđa Lav u kome je Mars. Međutim, oba sazvežđa zauzimaju solidan deo neba, pa planete prividno nisu baš blizu na nebu. Kada nađete Saturn oko 21:30 ili kasnije, proverite njegov položaj u odnosu na zvezdu Spiku, najsjajniju u sazvežđu Devica.

Mađutim, Saturn i Spika nisu najsjajniji na tom delu neba. Sa naše leve strane, a malo iznad ova dva objekta, nalazi se sjajna zvezda Arktur u sazvežđu Volar. Ona može da posluži kao još jedan nebeski objekat pomoću koga možete da potvrdite da li ste pronašli Saturn. Sasvim dovoljno za proveru – Spika i Arktur.

Saturn u odnosu na zvezde Spika i Arktur

Nadam se da sam barem malo pomogao.

Vedro nebo!!!

2 thoughts on “Položaj planeta narednih dana

  1. Dragica

    Gospodine Agatonoviću odlično ste prikazali položaj naših planeta prema velikim zvezdama radi orjentacije. Medjutim meni kao amateru bilo bi od koristi da prikažete mapu velikih sjajnih objekata na spirali “MILK WAY-a ili možda imate bolju ideju kako da najbolje upoznam samo okvire mlečnog puta pre ostalih bližnjih delova SVEMIRA. Takva mapa je verovatno već skenirana na ovom sajtu,ali je nism pronašla. Hvala unapred

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s