Ovih dana su planete veoma popularne među ljubiteljima astromije. Putem mejla, komentara i na FB stranici su mi često postavljena pitanja o položaju planeta ovih dana i kako ih naći ili prepoznati na nebu. Iako je ovde već bilo reči o položaju ovih planeta, najbolje je kada je sve na jednom mestu. Ovom prilikom ću pokušati da prikažem i objasnim njihov položaj ovih dana kako bi smo svi mogli da uživamo u posmatranju. Ukoliko neko ima dvogled ili teleskop još bolje…

Najpopularnije planete su svakako Venera i Jupiter. Posebno zbog njihove konjukcije 13. marta kada su bile udaljene na nebu svega 3 stepena. Od tada Venera se lagano pomera sve više na nebu i približava se zvezdanom jatu Plejade u kome će prividno boraviti 2, 3 i 4. aprila, dok se Jupiter polako kreće prema zapadnom horizontu.

Na sledećoj slici je položaj ovih planeta večeras. Lako se mogu pronaći u odnosu da Mesec, a pored ova tri nebeska tela lako se uočavaju Plejade odmah iznad Venere, kao i crvenkasta zvezda Aldebaran odmah ispod Meseca. I Plejade i Aldebaran su sastavni deo sazvežđa Bik. Sa leve strane je i veliko zimsko sazvežđe Orion. Venera je u sazvežđu Ovan sve do 30. marta kada će se i ona pridružiti sazvežđu Bik. Jupiter u narednom periodu ostaje u sazvežđu Ovan.

Venera i Jupiter - 28. mart

Pored ovih planeta na nebu su još vidljive, golim okom, planete Mars i Saturn. Mars se trenutno nalazi u sazvežđu Lav i nakon zalaska Sunca se već nalazi iznad istočnog horizonta. Pošto je dan sada duži (letnje računanje vremena)  nebo je povoljno za astronomska posmatranja tek nakon 19:30.

Mars istočnim nebom dominira svojom crvenom bojom, jer u njegovoj blizini nema nijedne zvezde koja ima crvankastu boju. Kada uočite crveni Mars, jednostavno proverite pomoću njegovog položaja u odnosu na zvezdu Regulus da li je to stvarno on. Njegov položaj će večeras biti kao na slici, sa desne strane je Regulus, a sa leve strane malo dalje je Denebola, dve najsjanije zvezde u sazvežđu Lav.

Mars u sazvežđu Lav - 28. mart

Saturn je na nebu vidljiv nešto kasnije na istočnom nebu. Na povoljnoj visini za posmatranje, iznad istočnog horizonta, će biti tek oko 21:30. Nalazi se u sazvežđu Devica koje se nalazi odmah ispod sazvežđa Lav u kome je Mars. Međutim, oba sazvežđa zauzimaju solidan deo neba, pa planete prividno nisu baš blizu na nebu. Kada nađete Saturn oko 21:30 ili kasnije, proverite njegov položaj u odnosu na zvezdu Spiku, najsjajniju u sazvežđu Devica.

Mađutim, Saturn i Spika nisu najsjajniji na tom delu neba. Sa naše leve strane, a malo iznad ova dva objekta, nalazi se sjajna zvezda Arktur u sazvežđu Volar. Ona može da posluži kao još jedan nebeski objekat pomoću koga možete da potvrdite da li ste pronašli Saturn. Sasvim dovoljno za proveru – Spika i Arktur.

Saturn u odnosu na zvezde Spika i Arktur

Nadam se da sam barem malo pomogao.

Vedro nebo!!!