Dobronamerna ispravka astrologa

Napomena: Tekst je namenjen samo onima koji žele da pročitaju ono što se razlikuje od astroloških “činjenica”.

Citiram jedan kompletno astronomski netačan tekst astrologa:

Rusija jaca, Putin ce opet zauzeti vodecu poziciju, nije ni cudo jer Pluton je u Jarcu ! Posledji put kada je bio u ovom sazvezdju, Rusija je bila jedna od naj vecih svetskih sila u ekonomskom, politickom, svakom smislu, to je bilo davno vreme Romanovih!
Nasuprot tome,Uran je usao u sazvezdje Ovna, pocekom ove godine, najavio nam je velike promene svetskih razmera, propast dosadasnjih sistema vrednosti I pojavu novih! Zatim je krenuo retrogradno I dao sansu vodecim Svetskim silama da nesto promene na miran, dostojanstven , ,,demokratski” nacin. Ali od toga izgleda nema nista, kako je Uran planeta revolucije, drustvenih I socijalnih promena I nalazi se u znaku koji koji je sinonom za rat, borbu I u kome se nezadovoljstvo tesko kontrolise, mozemo pretpostaviti sta ce se desavati kada Uran ponovo krene punim hodom, 10. sledeceg meseca. Ako uzmemo u obzir da je toga dana I totalno pomracenje meseca ,onda sve ove price o slomu evra, nemirima, raspadu Evropske Unije I revoluciji su mnogo ozbiljnije, nego sto se misli, sta vise one su neminovne!!! Dodajmo pritom da je Mars u Devici! Kola su zaista krenula niz brdo, tesko da se icim mogu zaustaviti!!!

Izvor: http://astrovizija.wordpress.com/predvidanja/

Da, da, da…znaci i sazvežđa nisu isto, kažu astrolozi! Međutim, čemu služe znaci i koja je svrha njihovog uvođenja kada nemaju veze sa realnim stanjem na nebu. Verovatno realno stanje ne odgovara ovoj vrsti biznisa.

Ovako izgleda realno.

Ne želim da komentarišem uticaj retrogradnog kretanja planeta na ljude, politiku, Putina i slične stvari iz teksta, već samo astonomske činjenice. U tekstu piše da je Uran na početku godine bio u sazvežđu Ovan. Međutim, ako proverimo videćemo da Uran decenijama unazad nije bio u tom sazvežđu. Tek će 2019. godine biti u sazvežđu Ovan.

Na početku godine, kao i trenutno Uran se nalazi u sazvežđu Ribe, a nakon toga prelazi u sazvežđe Cetus. Nakon toga se ponovo vraća u sazvežđe Ribe. Toliko o Uranu.

Takođe, piše da je Pluton u sazvežđu Jarca, a prava istina je da je Pluton poslednjih godina u sazvežđu Strelac. U Jarcu će biti tek 2023. godine, a najzanimljivije je da je u ovom sazvežđu poslednji put boravio 1791. godine, tako da ne znam na koju se Rusiju mislilo.

Ipak su ovo jako udaljene planete od Zemlje i njihovo kretanje na nebu među sazvežđima je jako sporo.

Što se tiče Marsa ne mogu da dam podatak da li je tačno, jer ne znam tačan dan kada je napisan tekst u ovoj godini. Inače, Mars je u Devici bio do 4. februara i od tada je u sazvežđu Lav.

Bitno je napomenuti da su ljudi podelili nebo 88 sazvežđa samo da bi se lakše snalazili dok su sistematski ispitivali kretanje nebeskih tela. Planete se često ne nalaze u zodijačkim sazvežđima.

Ukoliko neko želi da proveri može da instalira bilo koji astronomski program za upoznavanje sazvežđa, položaja planeta, zvezda, galaksija i maglina. Predlog: Stellarium.

Carl Sagan o astrologiji: