Svetski dan zaštite životne sredine 2020

Svetski dan zaštite životne sredine je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih Nacija na konferenciji održanoj 5. juna 1972. godine u Stokholmu. Tada se okupilo 113 članica Ujedinjenih Nacija. Od tada svakog 5. juna se širom sveta širi svest o potrebi očuvanja životne sredine, a zanimljivost je da je taj dan predložila delegacija Jugoslavije.

Svake godine se Svetski dan zaštite životne sredine obeležava pod određenim sloganom, a ove godine slogan je: It’s Time for Nature!

Hrana koju jedemo, voda koju pijemo, vazduh koji dišemo i baš ova klima koja čini našu planetu pogodnu za život dolaze iz prirode. Jednostavno, preko hrane, vode, vazduha i klime mi smo neraskidivo vezani za prirodu. Sve nagle promene u prirodi direktno utiču i na nas. Na zemljotrese ne možemo uticati, ali možemo na požare, poplave, pa čak i na oluje koje se “hrane” toplotom koju mi podižemo na globalnom nivou. Možemo uticati na zdravo zemljište, zdrav vazduh i čistu pitku vodu…ali izgleda da to jednostavno ne želimo i da nam veće zadovoljstvo pružaju zagađen vazduh, zemljište puno našeg otpada, nezdrava voda koju svakodnevno konzumira veliki broj stanovnika ove planete, ali i naš negativan uticaj na klimu… koji podleže teorijama zavere i lako je ubediti deo populcije da je to još jedna globalna laž. Međutim, prirodni mehanizmi su jasno pokazali taj naš uticaj na njih, jer ne trpe velike promene.

Međutim, konkretno u Srbiji, poslednjih dana nije bilo značajnih najava za aktivnosti vezanih za ovaj dan, ali treba imati u vidu i trenutnu epidemiološku situaciju. Ipak, ne verujem da bi bilo značajnih aktivnosti i da je sve u redu. Značajna bi bila edukacija školaraca o ovom danu, ali škole ne rade. Ipak, eto mi ih možemo makar na 5 minuta upoznati sa ovim problemom. Njima će dobar odnos sa prirodom mnogo značiti, jer im trenutne generacije ostavljaju gomilu problema u vidu zagađenja svih medijuma životne sredine.

Zadatak je jasan: Da bismo brinuli o sebi potrebno je da brinemo i o prirodi. Misli globalno, deluj lokalno. Svako ulaganje u zelenu tehnologiju mora biti nagrađeno.

Danas je Svetski dan zaštite životne sredine i vreme je za prirodu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s