Zvezda Betelgez blizu kraja…

Ova zvezda je pravi superdžin. Njen prečnik je preko 900 puta veći od Sunca, ali se veruje da njegova masa ne prelazi više od 20 Sunčevih. Verovatno je nastao iz oblaka gasa koji se i danas može videti u sazvežđu Orion, a u kome se nalazi Betelgez. Lako se uočava po svojoj žuto-narandžastoj boji i spektralne je klase M1. Najveći deo zračenja ove zvezde je u infracrvenom delu spektra.
Jedanaesta je zvezda po sjaju na nebu i promenljivog je sjaja, a to je primećeno još 1836. godine. Promena sjaja je posledica nestabilnosti njene atmosfere.
Njena starost se procenjuje na svega 6 miliona godina, ali je zbog svoje velike mase brzo sagorela svoj vodonik i prešla u fazu fuzije helijuma u ugljenik. Udaljena je od nas oko 640 svetlosnih godina i njena površinska temperatura iznosi oko 3000 K, a prečnik mu je , kao što je rečeno, 900 puta veći od Sunčevog. Ipak, njena gustina je slična vazduhu, zbog njenog širenja. 
Postoji mogućnost da je do eksplozije supernove već došlo, ali zbog daljine ta informacija tek treba doći do nas (zbog ograničene brzine svetlosti). To se može desiti večeras ili za nekoliko hiljada godina, ali je jedno sigurno…desiće se!
Sazvežđe Orion je fenomenalno za posmatranje (tokom zime) jer u njemu se može videti puno toga. Tu su i dve poznate magline M42 i M43, zvezda Rigel, Belatrix…

Slika 1.

Na slici se Betelgez jasno vidi u svojoj žuto-narandžastoj boji, Belatrix je sjajna zvezda desno od njega, tri vezane zvezde (Orionov pojas) su Mintaka, Alnilam i Alnitak, a sjajna plava zvezda, na dnu desno, je Rigel. Magline se nalaze ispod Orionovog pojasa!
Međutim, u poslednje vreme su naučnici primetili da se Betelgez sažima što bi moglo da znači da je blizu kraja. Veruje se da će završiti kao supernova zbog svoje mase, ali ako je masa manja od procenjene završiće kao beli patuljak. Bilo bi lepo na nebu videti takav vatromet, a da li je bezbedno…jeste. Daleko je, ali kada zvezda završi kao supernova, nestaje u najvećoj i najmoćnijoj eksploziji u Svemiru.
Posmatrajte ovu zvezdu…

6 thoughts on “Zvezda Betelgez blizu kraja…

 1. Ja sam tokom posmatranja zvezda isto to videla pre neki dan. Videla sam jako sjajnu zvezdu koja je postepeno gubila sjaj dok nije nestala, posle se opet pojavila i nestala tako nekoliko puta. Ja mislim da je u pitanju svemirski satelit ISS.. 😀

 2. Nikola Vukovic

  Druze, veceras k
  ada sam izasao napolje da ispusim slucajno sam pogledao u nebo i vidio sam zvezdu koja je neverovatno jako sijala, dok sam je gledao video sam da je samo u mom dvoristu sijalica ulicne rasvete prestala da gori, zvezda je sijala sigurno oko 30-40 sec nznm moze biti i manje i vise i onda je polako pocela da se gasi sve dok nije prestala da se vidi, tad se sijalica upalila. Mozes li mi reci o cemu je rec?
  A nije zvezda padalica ova zvezda je sijala u mestu..

 3. Za sada mi nije poznato da ima planeta oko ove zvezde. I ako ih je nakada imalo, ona ih je “progutala” prilikom širenja svog omotača i formiranja crvenog džina.
  Opasnosti nema po nas ukoliko se eksplozija dogodi, jer je u pitanju velika udaljenost.
  A što se tiče potrage za životom ven Zemlje, većina naučnika i uopšte ljudi veruje da ga ima. I sve moguće pa i manje moguće forme života se uzimaju u obzir, ali još uvek nema dokaza. Moraće na tome još mnooogo da se radi.
  U početku su traženi samo oblici života kakvi su nama poznati na Zemlji, međutim sada se uzima u obzir i mnogo drugih faktora i mnogo drugih mogućnosti i uslova u kojima može nastati život.
  Problem je što se još uvek, u naučnom smislu, ne može definisati šta je tačno život.

 4. Nikola

  mozete mi reci nesto vise od taj suncev sistem.koliko planeta ima od prilike-ako je otkriveno-i kad dode do eksplozije od planete sta ima taj suncev sistem ima li opasnost-ne samo za nas- kad se raspadnu od udara brana.
  i najvise me interesuje no i malo me cudi, zasto nemozete prihvatiti niko od astronoma, dal ima zivot u svemiru koi i daje obliku nemora znaciti da treba da bude idejalna temperatura,udaljenost iz sunca i slicne gluposti.kod nas su otkrivene organizmi sta zive u ekstremnim uslovima a ne pa u svemiru,il pa radio branove i sl ludarije. pa hajmo mozda ce mo gledati neki njihov film il mozda oskar kako vanzemjanci dodeluju. ja mislim da ce 1 oni nas otkriti jer smo mi veoma unazad. i ako ima klase intelegencije. u tome mi smo i vise od posljednih. il mozda mi trazimo sami sebe pa tragaju po takvim planetama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s