Ova zvezda je pravi superdžin. Njen prečnik je preko 900 puta veći od Sunca, ali se veruje da njegova masa ne prelazi više od 20 Sunčevih. Verovatno je nastao iz oblaka gasa koji se i danas može videti u sazvežđu Orion, a u kome se nalazi Betelgez. Lako se uočava po svojoj žuto-narandžastoj boji i spektralne je klase M1. Najveći deo zračenja ove zvezde je u infracrvenom delu spektra.
Jedanaesta je zvezda po sjaju na nebu i promenljivog je sjaja, a to je primećeno još 1836. godine. Promena sjaja je posledica nestabilnosti njene atmosfere.
Njena starost se procenjuje na svega 6 miliona godina, ali je zbog svoje velike mase brzo sagorela svoj vodonik i prešla u fazu fuzije helijuma u ugljenik. Udaljena je od nas oko 640 svetlosnih godina i njena površinska temperatura iznosi oko 3000 K, a prečnik mu je , kao što je rečeno, 900 puta veći od Sunčevog. Ipak, njena gustina je slična vazduhu, zbog njenog širenja. 
Postoji mogućnost da je do eksplozije supernove već došlo, ali zbog daljine ta informacija tek treba doći do nas (zbog ograničene brzine svetlosti). To se može desiti večeras ili za nekoliko hiljada godina, ali je jedno sigurno…desiće se!
Sazvežđe Orion je fenomenalno za posmatranje (tokom zime) jer u njemu se može videti puno toga. Tu su i dve poznate magline M42 i M43, zvezda Rigel, Belatrix…

Slika 1.

Na slici se Betelgez jasno vidi u svojoj žuto-narandžastoj boji, Belatrix je sjajna zvezda desno od njega, tri vezane zvezde (Orionov pojas) su Mintaka, Alnilam i Alnitak, a sjajna plava zvezda, na dnu desno, je Rigel. Magline se nalaze ispod Orionovog pojasa!
Međutim, u poslednje vreme su naučnici primetili da se Betelgez sažima što bi moglo da znači da je blizu kraja. Veruje se da će završiti kao supernova zbog svoje mase, ali ako je masa manja od procenjene završiće kao beli patuljak. Bilo bi lepo na nebu videti takav vatromet, a da li je bezbedno…jeste. Daleko je, ali kada zvezda završi kao supernova, nestaje u najvećoj i najmoćnijoj eksploziji u Svemiru.
Posmatrajte ovu zvezdu…