Prošlo je dosta godina od poslednjeg snimljenog udara nebeskog tela u Jupiter. Bilo je to 1994. godine, kada se kometa Shoemaker Levy 9 raspla na više delova koji su nekoliko dana udarali u Jupiter. Da je tako nešto pogodilo našu planetu, od nas ne bi ostao trag u svemiru. Srećom po nas, Jupiter se nalazi na pravom mestu, jer njegova gravitacija privlači asteroide i komete koji mogu ugroziti našu planetu.
Ovaj udar je bio baš popularan u široj javnosti, pa samim tim postoje mnogo fotografija objavljenih, a evo jedne od njih:

Slika 1.

Ovako je izgledala površina Jupitera tada, a ožiljci su veličine Zemlje, tako da možemo samo zamisliti silinu tih udara i koliko opasnosti nose lutajući objekti u svemiru. Mnoge zemlje učestvuju u njihovom otkrivanju, ali na našu nesreću do sada je pretraženo 2-3% neba. Ipak je to ogromno prostranstvo.
Nešto slično se desilo 19. jula, samo u manjem obliku. Još uvek nije poznato da li je asteroid ili kometa. Objekat se raspao na nekoliko manjih, pa se može uzeti u obzir i kometa. Raspadanje je posledica jake Jupiterove gravitacije. S obzirom da nije otkriven na vreme izostale su slike pre udara, kakve su bili 1994. godine. Recimo, da bi se Habl namestio za takvo slikanje i da bi ostavio redovne zadatke trebalo bi mu nedelju dana, tako da…

Evo jedne Nasine slike novog udara, gde se tačno vidi mesto udara:


Do sada smo imali sreće i nismo došli u situaciju da se branimo od ovakvih napadače iz svemira, ali je to neizbežno i desiće se pre ili kasnije!