Kao što smo i pretpostavili, dogovor o ublažavanju (sprečavanju) klimatskih promena nije postignut.

Zašto?

Pa zato što celokupno svetsko društvo još uvek nije  dovoljno sazrelo da vidi kakvi nas problemi sa očuvanjem životne sredine, a samim tim i očuvanjem zdravlja očekuju u budućnosti. Na ovom samitu je jasno pokazano da je novac najbitnija stvar na svetu, a zdravlje na ko zna kojem.                                                   (Slika 1.)

Kako predsednik neke države može da obeća da će smanjiti ispuštanje gasova za toliko i toliko ako su mu oni koji ga finansiraju rekli da od toga nema ništa. A svi znamo ko finansira političare!

Kada bi ovako važne odluke donosili stručni ljudi bez mešanja ostalih, svi bi bili zadovoljni, a ostalo bi dovoljno novca za sve. Ali ne pitaju se oni, već političari od kojih možda 0,00000001% znaju kako ti gasovi utiču na klimatske promene i na naše zdravlje. Ne računajući ono što se uči u osnovnoj i srednjoj školi.  Sličan je problem i u našoj zemlji, gde ove poslove radi ko stigne.

Znamo svi da vodeći političari imaju savetnika, kao nekakve stručnjake (po partijskoj liniji), ali i oni moraju da govore onako kako im finansijeri kažu. U suštini žalosno.

Što se tiče Kine, u njih sam i najviše sumnjao, a što se pokazalo tačnim. Napravili su najviše problema na samitu. To sam očekivao i od Amerikanaca, ali su oni pravili mnogo manje problema.

Zadnjeg dana samita je većina političara otišla, pre poslednjeg zasedanja. Kao, nisu bili zadovoljni i svi prebacuju krivicu na nekog drugog. Međutim, sigurno je takav potez unapred isplaniran od svakog političara posebno, jer je pre početka samita svaka država morala da zna koliko može da popusti i koliko će na samitu biti zatraženo smanjenje štetnih gasova i za koliki vremenski preiod.

Ipak, ovo je tek početak i uskoro se očekuju isti ovakvi samiti i sigurno je da će polako doći do popuštanja od strane onih koji se sada najviše bune, jer im zaboga to ugrožava ekonomiju.

Bitno je da svest polako raste, a pošto se radi o ljudima ovde je pravo mesto da ponovim moju omiljenu izreku:

Dve stvari su beskonačne, svemir i ljudska glupost, mada za ovo prvo nisam siguran.” – Albert Ajnštajn!

Za stariji članak klikni na ovaj link.