Na slici se vidi samo deo ove veoma zanimljive magline, koja je dobila ime po sazvežđu u kome se nalazi – Carina (Pramac). U njoj se nalazi ogromna zvezda Eta Carinae. Maglina, kao i ova zvezda su udaljeni od nas 7500-8000 svetlosnih godina. Maglina se može posmatrati samo sa južne zemljine polulopte. To je ujedno i razlog zašto je otkrivena tek 1752.godine, jer je upravo na severnoj polulopti bilo najviše opservatorija. U njoj se stalno rađaju i umiru zvezde. Kao što se vidi ima dovoljno materijala za tako nešto.

Kada se detaljno pogleda njen sadržaj dolazi se do zakljička da je veoma složen i sadrži mnogo materijala za ispitivanje.

Danas astronomi poklanjaju veliku pažnju posmatranju ove magline, jer se u njoj dešavaju veoma snažne promene. Evo i slike:

Carina nebula - Foto: Teleskop Habl

Eta Carina je za nas najopasnija zvezda i predviđa se da će uskoro doći do njene eksplozije, jer je veoma nestabilna. Postavlja se pitanje koliko će ta eksplozija imati uticaj na život zemljana. Iako je veoma mlada, svega 2,6 miliona godina, zbog svoje ogromne mase i brze rotacije veoma je nestabilna. Njena masa se procenjuje na oko 100-120 Sunčevih masa. Pravilo je sledeće: Zvezde sa većom masom brže troše svoje gorivo i imaju kraći vek trajanja.

Svoj život će okončati kao jedna od najspektakularnijih supernova koja će se videti na našem nebu, a od nje će ostati jedna lepa crna rupa. Naučnici smatraju da neće biti većih problema za našu planetu i nas, ali su to za sada samo neke slabe prognoze. U svakom slučaju će ka nama krenuti neverovatna količina gama zračenja. To se može desiti noćas ili za milion noći.

Međutim, ova zvezda već dugo vremena pokazuje znake kao da će svakog časa eksplodirati. Možda se to već i desilo, samo je potrebno da svetlost iz vremena tog događaja stigne do naših očiju, jer kao što je poznato svetlost ima konačnu brzinu, a ona je udaljena više hiljada svetlosnih godina.

Otkriveno je takođe da ova zvezda ima svog pratioca, Eta Carina B.

Ovako je svemirski teleskop Habl 1994. godine video ovu zvezdu:

Eta Carinae - Foto: Teleskop Habl

Na slici se vide ostaci njene burne prošlosti. Svaki od ova dva mehura je u prečniku veći od Sunčevog sistema.