Stellarium – program za upoznavanje noćnog neba

Ko želi da bolje upozna zvezdano noćno nebo ili mu je potrebna pomoć pri pronalaženju nekih nebeskih objekata, ovaj program je prava stvar.

Stellarium

U zavisnosti koji operativni sistem koristite, preuzmete odgovarajuću instalaciju i naravno instalirate. Instaliranje je veoma prosto i ne zahteva neko posebno znanje.

Program je bogat sadržajem i ima veliki broj opcija koje omogućavaju lako snalaženje i upoređivanje sa noćnim nebom. Opcije, nakon završene instalacije, podešavate u donjem levom uglu. Postavljenjem kursora na to mesto otvaraju vam se opcije po horizontali i vertikali. Sve opcije podesite kako vam najviše odgovara i uživate. I najvažnije od svega, besplatno je! 😉

Instalaciju možete preuzeti sa sledeće adrese:

http://www.stellarium.org/

5 thoughts on “Stellarium – program za upoznavanje noćnog neba

  1. E Peđa, ako te zanima linux, ja imam instalacione DVD-ove za openSUSE i Ubuntu, kao i za Slackware koji je moj omiljeni ali je ipak malo komplikovaniji od prva dva. Inače, M$ Windows i bio koja linux distribucija mogu da postoje na istom hdd -u i da se pokreću izborom iz menija, tehnika poznata kao dual-boot. Nije baš ništa komplikovano, a unapređenje je značajno 😉 Spucaj mejl ukoliko hoćeš da ti prerežem diskove, a ako imaš brz internet (ja ga više nemam nažalost, tako da skidam kod drugara) daću ti linkove sa kojih možeš da dovučeš tzv. LiveCD linux distribucije koje ne moraju da se instaliraju, već se pokreću sa CD-a ili DVD-a.

  2. Program super šljaka pod linux -om. Za linux polatformu preporučio bih i program Kstars (evo linka na Vikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/KStars). Kstars omogućava i povezivanje sa naprednim amaterskim teleskopima koji imaju sistem za pozicioniranje, preko USB ili serijskog porta, a potom Kstars upravlja teleskopom i radi podešavanja shodno rotaciji Zemlje… Nisam astronom-amater, ali predpostavljam da se pravi zaljubljenici u astronomiju ježe od takvih automatskih teleskopa koji sami pronalaze objekte na nebu… 🙂 😀 Ipak, Kstars ima mnogo, mnogo opcija i nije ga loše imati na linux sistemu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s