Na dan zaljubljenih NASA-ina letelica “Stardust” u okviru misije “Stardust-NExT” stiže do svog odredišta, komete Tempel 1. Sa udaljenosti od 200 km

Stardust-NExT spacecraft

fotografisaće kometu i uzeti uzorke prašine i gasa oko nje i time proveriti do kakvih je promena došlo u sastavu komete i na njenoj površini.

Poznato je da Sunce zagreva komete koje se nađu u njihovoj blizini i tom prilikom dramatično menjaju njenu površinu i sastav. Na ovaj način, vremenom, komete mogu i da nestanu, odnosno budu uništene Sunčevom energijom.

A kako znamo kako je sve izgledalo pre ovog prolaska oko Sunca?

NASA-ina letelica “Deep impact” nas je 2005. godine nas upoznala sa ovom kometom (Tempel 1) i tada dala veoma zanimljive podatke, a nova misija je dobar pokušaj da se još bolje upoznamo sa ovom kometom.

Zanimljivo je to da je “Stardust” letelica već posetila jednu kometu – 81P/Wild i tom prilikom prikupila uzorke gasa i prašine. Zatim se vratila i spustila kapsulu sa uzorcima na Zemlju, uspešno i nastavila put ka Tempel 1. To znači da je ovo prva letelica (mislija) koja će uspeti da poseti dve komete i uzeti uzorke za analizu i time omogućiti bolje upoznavanje kometa.

Prethodnu najavu možete pogledati na ovom linku.