U letnjem sazvežđu Labud, blizu njegove najveće zvezde Denab, nalazi se maglina Severna Amerika. Ime je dobila po tome što po obliku podseća na ovaj kontinent ( u vidljivom delu elektromagnetnog spektra), a posebno deo sa Meksičkim zalivom. Inače, Deneb je jedna od zvezda koja čini veliki letnji trougao koji se jasno vidi visoko na letnjem nebu. Ostale dve zvezde su Vega u Liri i Altair u sazvežđu Orao.

NASA je uperila svoj svemirski telekop Spitzer i pomoću njegovih fotografija ove magline dobila veoma dragocene podatke i mnoštvo novina za koje se do sada nije znalo.

Luisa Rebull, član tima koji radi na projektu Spitzer, je rekla kako je uzbuđena time koliko se može više videti u infracrvenom, nego u vidljivom delu elektromagnetnog spektra. Spitzer otkriva pravo bogatstvo gasa i prašine u ovoj maglini. Takođe je otriveno 2000 novih mladih zvezda, dok se do sada znalo za samo 200.

Zvezde u ovakvom okruženju formirju oko sebe prsten gasa i prašine koji delom pripajaju sebi, a od ostatka nakon dužeg vremenskog perioda se formiraju planete. Baš kao što se desilo i sa našim Sunčevim sistemom. Na novim slikama Spitzera se vide zvezde više generacija, od mladih koje se tek formiraju do onih zrelijih sa prstenovima gasa i prašine gde je moguć proces formiranja planeta.

Maglina Severna Amerika - Foto: NASA

Ova maglina još uvek nije dovoljno poznata, a posebno je zanimljiv skup zvezda koji dominira i za koji se sumnja da se nalazi odmah iza “Meksičkog zaliva”. Udaljenost ove magline nije još uvek poznata, ali se procenjuje da iznosi oko 1800 svetlosnih godina. Daljim iztraživanjm ove magline biće poznatan tačniji broj svetlosnih godina.

Gornja leva slika je u vidljivom, a desna u infracrvenom i vidljivom delu spektra. Donje slike su u infracrvenom delu spektra, s tim što desna obuhvata više talasnih dužina.