Neuspešna misija NASA-e

Jutros je NASA trebala da lansira u orbitu letelicu “Glory”, pomoću rakete “Taurus XL”. Samo lansiranje je proteklo u najboljem redu, međutim kada je letelica trebala da se odvoji od rakete pomoću koje je lansirana nešto je krenulo kako ne treba.

Letelica "Glory" - Foto: NASA

Kada se odrade dodatne analize ovog događaja znaće se šta je pošlo po zlu i gde će letelica sleteti u Tihom okeanu.

Ova misija je trebala da ima za cilj što bolje upoznavanje sa klimatsikm promenama na Zemlji i da dokaže do koje mere smo do sada bili u pravu. Takođe, “Glory” je trebala da meri solarnu aktivnost kao i uticaj čestica aerosoli koje se nalaze u atmosferi Zemlje i da na taj način dobijemo odgovore koliki je njihov uticaj klimatske promene, odnosno temperaturu.

Aerosoli imaju veliki uticaj na klimatske promene i u atmosferi se mogu naći raznih veličina. Od veličina najmanje bekterije pa do nekoliko desetina mikrometara i do prečnika dlake ljudske kose. Nalaze se u svim slojevima, od vazduha koji udišemo pa do gornjih slojeva atmosfere. Ipak, njihov uticaj je drugačiji od delovanja gasova staklene bašte, a i u atmosferi se zadržavaju znatno kraće. Gasovi staklene bašte kao lakši dugo ostaju u atmosferi, dok aerosoli se vremenom talože na površinu Zemlje.

Ovakve misiju su neophodne za bolje razumevanje problema oko nas, a šta će se desiti nakon ovog neuspelog lansiranja…videćemo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s