Perseidi dolaze, maksimum 11-13. avgusta (video)

Tokom godine mnogo meteorskih kiša  “padne” iznad naših glava. Neke su većeg, a neke manjeg intenziteta. Sada je trenutno u toku “pljusak” Perseida.

Perseidi su meteorska kiša koja nas oduševljava svojim intenzitetom svake godine od 25. jula do 18. avgusta. Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) očekuje u noći između 11/12 i 12/13 avgusta. Prosečan ZPČ za Perseide je 80 meteora. Međutim, dešavalo se da taj broj bude i preko 100.

Perseidi predstavljaju ustvari ostatke komete 109 P/ Swift-Tuttle koja oko Sunca obiđe za 130. godina. Otkrivena je daleke 1862. godine.

Zemljina atmosfera nas štiti od udara malo većih meteora u kiši Perseida i tada uživamo u malo jačem bljesku na nebu, pri sagorevanju većih fragmenata. Zabeleženi su i udari u Mesec.

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h, dok je oko 2h ujutru idealno. Ako neko ima mogućnosti da neku od ovih noći provede na nekom neosvetljenom mestu dalje od gradskog svetla uživaće u meteorskoj kiši.  Ko bude tada u gradu biće mnogo manje oduševljen.

Međutim, ove godine će postojati dodatna prepreka u posmatranju Perseida, a to je (pogađate) pun Mesec. On će svojim sjajem znatno umanjiti doživljaj, ali ukoliko se ne bude moglo uživati direktnim posmatranjem postoji i drugi način.

Ukoliko želite da učestvujete u posmatranju preko interneta na FB i Google+1 posetite meteorwatch.org, gde možete pratiti i obrojavanje sati preostalih do početka maksimuma ove najpoznatije meteorske kiše. 

Oni koji uvek požele neku želju kada vide “zvezdu padalicu”…možda im ponestane  želja, jer teško da neko može imati toliko želja koliko će tih noći videti “zvezda padalica”.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

Prividna tačka iz koje “izlaze” meteori se nalazi između sazvežđa Persej i Kasiopeja (vidi sliku). Kasiopeju je na nebu lako naći jer spada u cirkumpolarna sazvežđa (ona koja nikada ne zalaze) i nalazi se visoko na nebu. Prepoznatljivo je po tome što ima oblik slova W.  Više o sazvežđima pogledajte OVDE!

Sledi video koji je urađen posebno za ovu priliku. Fenomenalan je. Uživajte!

8 thoughts on “Perseidi dolaze, maksimum 11-13. avgusta (video)

  1. Pingback: POSMATRANJE KIŠE METEORA "PERSEIDI" TOKOM VIKENDA | Jefimija TV, Kruševac

  2. Zlatni Retriver

    Sećam se da sam redovno kao mali u selu kod bake gledao ovu pojavu. Ćebence u dvorištu, vedro nebo i uživancija.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s