Foto: Virtual Telescope

Na sajtu Virtual Telescope projekta možete pogledati više informacija o SN2011 fe koja se nalazi u M101 galaksiji. Ovo je najnovija supernova koja se desila ove godine i druga po redu u galaksiji van naše, da podsetimo prva je bila u M51. Ove fotografije koje vidite snimio je itlaijanski astrofizičar i vlasnik Virtual Telescope, Gianluca Masi koji povodom ove supenove organizuje i javno posmatranje iste preko interneta 14. septembra.

Više ovom javnom posmatranju sa sajta eurekakutak.blogspot.com :

Овај догађај ће се одржати 14. септембра од 18:30 по Универзалном времену (по нашој временској зони то је од 20:30). Зато све што треба да урадите је да кликнете на линк http://www.astrowebtv.org/ и у већ напред поменуто време да будете поред рачунара и да заједно погледамо супернову у галаксији М101. Сигуран сам да ће и овог пута Ђанлука направити фотографије супернове и поделити је са учесницима овог догађаја.

Sledi stranica posvećena supernovoj SN 2011fe u galaksiji M101. Na stranici je prikazana i kriva sjaja u periodu od 23. avgusta pa do danas, kao i više  slika i animacija. Pogledajte..

Supernova SN 2011fe in M101 – UMa 

Gianluca se potrudio da nam da i grafički prikaz kretanja sjaja ove supernove. Iako su neki mislili da se ova supernova nece dugo zadržati ipak možemo videti da njena magnitua dostigla vrednost 9 i da već neko vreme je tog sjaja. Ostaje da se nadamo da će biti dovoljno dugo ovako sjajna da možemo kroz naše amaterske teleskope da je posmatramo.

Nalaženje informacija o ovoj supernovoj nam je olakšao Zoran Tomić.