Ovih dana internetom kruže razne prognoze o meteorskom roju Drakonida. Procene o Zenitskom Proseku po Času (ZPČ) se kreću od nekoliko desetina pa do hiljadu meteora. Šta je tačno? Izgleda da nema odgovora na to sve dok ne prođe.

Drakonidi - sazvežđe Zmaj

Drakonidi su aktivni između 6 i 10 oktobra, sa maksimumom 8. oktobra i oko tog maksimuma se i vode polemike i, nazovimo ih, nagađanja, iako se oslanjaju na radarska merenja. U suštini ova meteorska kiša obično nije zanimljiva, međutim, godine 1933 i 1946 su posebno zanimljive jer je ZPČ je varirao od 20 pa do preko 500 meteora, tako da postoji opravdana sumnja da je moguće da se opet ponovi veći pljusak.

Ovaj meteorski roj je u stvari ostatak komete 21P/Giacobini-Zinner, a zbog mogućeg velikog broja meteora procenjuje se opasnost po Međunarodnu Svemirsku Stanicu i ostale satelite u zemljinoj orbiti.

Baš 8. oktobra, maksimuma Drakonida se obeležava Međunarodna noć posmatranja Meseca. Tada će Mesec biti skoro pa pun i to će veoma uticati na broj vidljivih meteora i ukoliko posmatrate iz grada imaćete sreću ako vidite samo neki od najsjajnijih meteora.

Evo kako se kreću procene i ko procenjuje:

 

Kompletan izveštaj o Drakonidima pogledajte ovde.

Sazvežđe Zmaj je cirkumpolarno sazvežđe koje za stanovnike severne zemljine polulopte nikada ne zalazi. Zbog toga će se maksimum meteorske kiše videti svuda na severnoj polulopti gde u to vreme bude noć, a to je oko 20h po UT.

O meteorskim rojevima možete pročitati više na sajtu Međunarodne meteorske  organizacije.