Pozivamo vas da učestvujete u kreiranju velikog mozaika Meseca sastavljenog od pojedinačnih fotografija iz svih krajeva Srbije. “Srpski Mesec” je naš doprinos Međunarodnoj noći posmatranja Meseca koja će se održati širom sveta 8. oktobra.

Konkurs je otvoren od 6. do 15. oktobra 2011. godine. Fotografije Meseca možete praviti pomoću mobilnog telefona, običnog digitalnog fotoaparata, DSLR aparata ili CCD kamere.

Najbolje fotke biće ubačene u zajedničku fotografiju Meseca koji će biti napravljen u mozaiku, a sve ostale biće prikazane u zajedničkom fotoalbumu.

Bilo kakav teleskop da imate – dobar je! Koliko god godina da imate – dobro je. Nanišanite Mesec, prislonite mobilni ili fotoaparat i – klik!

Konkurs organizuju astronomska društva iz Srbije:

ADNOS iz Novog Sada
Alfa iz Niša
GEA iz Vršca
Eureka iz Kruševca
AD “Milutin Milanković” iz Zrenjanina
AD “Lira” iz Novog Sada
AU “Milutin Milanković – Pančevo” iz Pančeva
Astronomskia sekcija Izviđača Pinki iz Sremske Mitrovice
AD Bor iz Bora

AD Ruđer Bošković iz Beograda

AD Astromitro iz Kosovske Mitrovice

Akciji su se pridružile brojne škole i pojedinci.

Budi deo slagalice

Svaka oblast u Srbiji dobila je svoje parče Meseca za fotografisanje. Ukoliko vam slika obuhvata i komšijski deo ili ste fotografisali ceo Mesec, u mozaik će ući samo delić površine koji vama pripada.

Šumadija i Zapadna Srbija dobili su deo Meseca gde gospodari Tiho krater. Čuveni krater Kopernikus pripada Beogradu. Vojvodina je dobila More kiša a Kosovo i Metohija More nektara. Mesto spuštanja Apola 11 imaće priliku da fotografiše Južna i Istočna Srbija.

Više o ovoj akciji pročitajte na sajtu AD Bor.