Odlike meteorskog roja
Aktivan okt 2.- nov 7.
Maksimum 21. okt
Zenitski prosek po času 30
Radiant α = 095° δ = +16°
Brina 66 km/s
Matično telo Halejeva kometa

Meteorske čestice Halejeve komete će skoro mesec dana, počev od drugog oktobra udarati u Zemljninu atmosferu, čineći veliko zadovoljstvo posmatračima. Zemlja prolazi kroz ostatke Halejeve komete dva puta godišnje i to u maju i oktobru, jer Halejeva kometa preseca zemljinu putanju na dva mesta. To čini svakih 76. godina tokom svog puta kroz unutrašnji Sunčev sistem.

Najbolje vreme za posmatranje je negde oko lokalne ponoći kada će radijant (mesto na kome se meteori prividno pojavljuju), koji se nalazi izmedju Blizanaca (Geminid) i Oriona biti dovoljno visoko ili za lakše snalaženje naciljate zvezdu Betelgez u Orionu i zatim posmatrate nebo severno od nje.

Uporedite dve slike ispod. Na gornjoj je ucrtan radijant, a na donjoj imena svih bitnih zvezda u Orionu, kao i Betelgeza. Lako se možete snaći. Ukoliko vam treba dodatna pomoć možete installirati Stellarium i naučiti lako položaje nebeskih tela i pratiti njihove kretanje u realnom i u bilo kom drugom vremenu! 

Prošlih nekoliko godina aktivnost roja je bila zadovaoljavajuća, naime 2006 i 2007 roj je proizveo neočekivano jak ZHR (Zenitski Prosek po Času) oko 50-70. Godine, 2008. ZHR je iznosio nešto jače od 40, a 2009. godine do 30 meteora po satu, koji su pripadnici ovog roja. Tih dana će biti aktivano i nekoliko slabijih rojeva.

Posebno je dobro što je Mesec u fazi opadanja i na nebu se pojavljuje sve bliže jutru, tako da oni koji budu budni nakon ponoći će moći da uživaju u Orionidima na tamnom nebu bez mesečine.

Pratite statistički ovaj događaj na sajtu Međunarodne Meteorske Organizacije (International Meteor Organization – IMO).

Radijant Orionida

Saznajte više o sazvežđu Orion

Sazvežđe Orion je po mnogima, a ja se slažem sa većinom, najlepše sazvežđe ne samo na zimskom nebu, kada je vidljivo, već i kada ga uporedimo sa svim ostalim sazvežđima severnog neba. Posmatranje Oriona je prava poslastica kako onih koji bi da uživaju samo u posmatranju, tako i ljubitelja astrofotografije.

Sazvežđe Orion

Više o sazvežđu Orion >>>>Šta možete videti u sazvežđu Orion