Felix o strahu tokom nekontrolisanog okretanja

Milionima ljudi koji su uživo pratili skok Feliksa Baumgartnera zastao je dah kada je ovaj neustrašivi Austrijanac izgubio kontrolu i počeo da se vrti oko svoje ose dok je padao brzinom većom od 1.000 kilometara na sat. To je bio momenat kada kontrolni centar u Novom Meksiku nije znao da li je Feliks uopšte svestan ili čak živ. Dok je Džo Kitindžer, čiji ga je glas vodio kroz ovu misiju, ponavljao “Felikse, da li si svestan”, Baumgartneru je kroz glavu prolazio najcrnji secanrio i njegov najveći strah – da će mu centrifugalna sila, preko vlastite krvi, izbiti oči iz glave.

– Posle određenog broja obrtaja, postoji samo jedan način da krv izađe iz tela, a to je kroz oči. To znači da ste mrtvi. To je ono čega sam se najviše plašio – rekao je juče Feliks Baumgartner.

Feliks je istakao da je dva puta razmišljao o tome da prekine misiju, prvi put kad mu se zamaglio vizir na kacigi zbog kvara grejača i hladnoće u kabini, drugi put na početku skoka, kada je nekontrolisano počeo da se vrti oko svoje ose.

U tim trenucima Feliks je razmišljao da li da aktivira padobran. To bi zaustavilo okretanje, ali bi njegova misija bila nepotpuna, pa je odlučio da uprkos svemu nastavi.

On je rekao da je oporavak od okretanja bio mnogo teži nego pri običnom padu zbog ograničene mogućnosti osećaja unutar specijalnog odela.

– Kada skačem padobranom mogu da osetim vazduh na desnom ramenu i odmah znam šta da radim. U odelu ne osećate vazduh, tako da morate da sačekate dok vas on bacaka. Onda pomislite: “Oh, gurnuo me je u smeru kazaljke na satu – to znači da moram da uradim ovo  – ispričao je  austrijski padobranac, koji je skokom sa ivice svemira oborio tri rekorda.

– Mislim da je 20 tona tereta palo sa mojih pleća. Pripremao sam se za ovo sedam godina. Čak i na ovakav dan, kada počnete dobro, može doći do greške. Onda mislite da morate sve da prekinete – sve ste pripremili i dogodi vam se kvar sa vizirom na kacigi. Ali sam ipak odlučio da skočim i to je bila dobra odluka. Povremeno sam osećao da sam u stvarnoj nevolji, ali sam znao da, ako prekinem pad, ostaću živ ali neću probiti zvučni zid. Zato sam danas uspeo – istakao je Feliks.

 

VIDEO> Pogledajte skok Neustrašivog Feliksa:

—————————-

Izvor: Blic

—————————-

 

 

6 thoughts on “Felix o strahu tokom nekontrolisanog okretanja

  1. Filip

    Diskutabilno je to da li je skakao zbog popularnosti ili zbog toga sto je adrenalinski zavisnik. Felix vec godinama skace sa standardnih visina padobranom, sto vremenom prouzrokuje sve manje lucenje adrenalina prilikom istih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s