Felix Baumgartner je austrijski padobranac i BASE skakač, poznat po tome što je 14. oktobra 2012. u okviru projekta Red Bull Stratos postavio nekoliko rekorda skočivši sa visine od 39 km i dosegavši brzinu od 1342 km/h, odnosno 1,24 Mach. Poznat je po izuzetno opasnim i odvažnim pothvatima koje je napravio za vrijeme svoje karijee. Prije toga je služio u austrijskoj vojsci, gdje je vježbao padobranske skokove, posebno se obučavajući na spuštanje u točno određene zone.

Feliks Baumgartner je rođen 20. aprila 1969. u Salcburgu, Austrija. Nakon zavšenog osnovnog školovanja Baumgartner je zavrio zanat i postao automehaničar. Započeo je skakati padobranom sa 16 godina. U 18 godina, potpisao je petogodišnji ugovor sa austrijskom vojskom u kojoj je obučen za vozača tenka, a nešto kasnije i za instruktora i padobranaca. Pošto je imao česte probleme u vojsci, jer nije hteo da poštuju i prati „glupe komande“, kako je često govorio Feliks, proglašen je nesposobnim za rad u vojsci i razrešan svih dužnosti u vojnim oružanim snagama Austrije.

Godine 1988, Feliks je započeo saradnju sa Red Bullom, za čije potrebe je obavljao brojne padobranske skokove na izložbama koje je organizovala firma Red Bul u mnogim zemljama sveta.

Feliks se jedno vreme bavio i boksom u bokserskom klubu u nem. Wiener Neustadt, u kome je završio karijeru boksera 8. maja 1992. nakon profesionalne borbe protiv hrvata Dinka Porobije, koji ga je pobedio klasičnim nokautom u prvoj rundi.

Godine 2006. Feliks završava obuku u helikopterskoj školi eng. Twin Air Helicopter School, Van Nuys u Sjedinjenim Američkim Državama, i postaje pilot helikoptera.

Dana 15. marta 2012, Baumgartner je obavio prvi od dva test skokova iz stratosfere sa visine od od 71,581 fita (21,818 m). Slobodni pad u toku ovok skoka trajao je tri minuta i 43 sekunde, a čitav skok osam minuta i osam sekundi. Najveća brzina u toku skoka bila je 580 kilometara na čas.

Drugi skok iz stratosfereje Baumgartner je obavio 25. jula 2012, kada je skočio sa visine od 29.460 metara, a dostigao brzinu od 862,6 km/čas.

Baumgartner je „heroj“ ekstremnih sportova koji je do danas (2012) izveo preko 2.500 spektakulatnih BASE skokova, među kojima su najpoznatiji oni sa; statue Hristusa Iskupitelja (709 m) u Riju, Petronas kula (452 m) u Kuala Lampuru i oblakodera Tajpej 101.

Feliks Baumgartner je i prvi čovek koji je ikada preleteo slobodnim padom, uz pomoć karbonskog krila, kanal La manš između Dovera u Engleskoj i Kalea Francuskoj.

Najnovije, avanture Feliksa Baumgartnera su padobranski skokovi u Novom Meksiku iz kapsule privezane za helijumom ispunjen balon sa nadmorske visine više od 29 kilometara (96.640 fita). Feliks je u toku ovog skoka tokom slobodnog pada koji je trajao 3 minuta i 48 sekundi (do otvaranja padobrana), postigao maksimalnu brzinu od 862 km/čas.

Više pogledajte na wikipediji.