Ko je Felix Baumgartner?

Felix Baumgartner je austrijski padobranac i BASE skakač, poznat po tome što je 14. oktobra 2012. u okviru projekta Red Bull Stratos postavio nekoliko rekorda skočivši sa visine od 39 km i dosegavši brzinu od 1342 km/h, odnosno 1,24 Mach. Poznat je po izuzetno opasnim i odvažnim pothvatima koje je napravio za vrijeme svoje karijee. Prije toga je služio u austrijskoj vojsci, gdje je vježbao padobranske skokove, posebno se obučavajući na spuštanje u točno određene zone.

Feliks Baumgartner je rođen 20. aprila 1969. u Salcburgu, Austrija. Nakon zavšenog osnovnog školovanja Baumgartner je zavrio zanat i postao automehaničar. Započeo je skakati padobranom sa 16 godina. U 18 godina, potpisao je petogodišnji ugovor sa austrijskom vojskom u kojoj je obučen za vozača tenka, a nešto kasnije i za instruktora i padobranaca. Pošto je imao česte probleme u vojsci, jer nije hteo da poštuju i prati „glupe komande“, kako je često govorio Feliks, proglašen je nesposobnim za rad u vojsci i razrešan svih dužnosti u vojnim oružanim snagama Austrije.

Godine 1988, Feliks je započeo saradnju sa Red Bullom, za čije potrebe je obavljao brojne padobranske skokove na izložbama koje je organizovala firma Red Bul u mnogim zemljama sveta.

Feliks se jedno vreme bavio i boksom u bokserskom klubu u nem. Wiener Neustadt, u kome je završio karijeru boksera 8. maja 1992. nakon profesionalne borbe protiv hrvata Dinka Porobije, koji ga je pobedio klasičnim nokautom u prvoj rundi.

Godine 2006. Feliks završava obuku u helikopterskoj školi eng. Twin Air Helicopter School, Van Nuys u Sjedinjenim Američkim Državama, i postaje pilot helikoptera.

Dana 15. marta 2012, Baumgartner je obavio prvi od dva test skokova iz stratosfere sa visine od od 71,581 fita (21,818 m). Slobodni pad u toku ovok skoka trajao je tri minuta i 43 sekunde, a čitav skok osam minuta i osam sekundi. Najveća brzina u toku skoka bila je 580 kilometara na čas.

Drugi skok iz stratosfereje Baumgartner je obavio 25. jula 2012, kada je skočio sa visine od 29.460 metara, a dostigao brzinu od 862,6 km/čas.

Baumgartner je „heroj“ ekstremnih sportova koji je do danas (2012) izveo preko 2.500 spektakulatnih BASE skokova, među kojima su najpoznatiji oni sa; statue Hristusa Iskupitelja (709 m) u Riju, Petronas kula (452 m) u Kuala Lampuru i oblakodera Tajpej 101.

Feliks Baumgartner je i prvi čovek koji je ikada preleteo slobodnim padom, uz pomoć karbonskog krila, kanal La manš između Dovera u Engleskoj i Kalea Francuskoj.

Najnovije, avanture Feliksa Baumgartnera su padobranski skokovi u Novom Meksiku iz kapsule privezane za helijumom ispunjen balon sa nadmorske visine više od 29 kilometara (96.640 fita). Feliks je u toku ovog skoka tokom slobodnog pada koji je trajao 3 minuta i 48 sekundi (do otvaranja padobrana), postigao maksimalnu brzinu od 862 km/čas.

Više pogledajte na wikipediji.

2 thoughts on “Ko je Felix Baumgartner?

  1. Alpha

    This is an Aryan and what being an Aryan is about. We climbed Mt. Everest, even though it was visible to all who lived in the area. We went to the North and South Pole–just because. And Baumgartner did this jump. That’s why I’m proud of my race. Amazing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s