Zemlja trenutno prolazi kroz ostatke Halejeve komete

Odlike meteorskog roja
Aktivan okt 2.- nov 7.
Maksimum 21. okt
Zenitski prosek po času 25
Period matičnog tela 76. godina
Brzina 66 km/s
Matično telo Halejeva kometa

Meteorske čestice Halejeve komete će više od mesec dana, od 2. oktobra do 7. novembra udarati u Zemljninu atmosferu, čineći veliko zadovoljstvo posmatračima. Zemlja prolazi kroz ostatke Halejeve komete dva puta godišnje i to u maju i oktobru, jer Halejeva kometa preseca zemljinu putanju na dva mesta. To čini svakih 76. godina tokom svog puta kroz unutrašnji Sunčev sistem.

Najbolje vreme za posmatranje je negde oko lokalne ponoći kada će radijant (mesto na kome se meteori prividno pojavljuju), koji se nalazi izmedju Blizanaca (Geminid) i Oriona biti dovoljno visoko ili za lakše snalaženje naciljate zvezdu Betelgez u Orionu i zatim posmatrate nebo severno od nje.

Uporedite dve slike ispod. Na gornjoj je ucrtan radijant, a na donjoj imena svih bitnih zvezda u Orionu, kao i Betelgeza. Lako se možete snaći. Ukoliko vam treba dodatna pomoć možete installirati Stellarium i naučiti lako položaje nebeskih tela i pratiti njihove kretanje u realnom i u bilo kom drugom vremenu! Može vam pomoći i sledeći tekst koji možete pogledati >>>> ovde.

Mada, poznato je da se meteori bilo kog meteorskog roja mogu pojaviti bilo gde na nebu, ali po nekom nepisanom pravilu u blizini radijanta bi trebalo da ih bude najviše.

Prošlih nekoliko godina aktivnost roja je bila zadovaoljavajuća, naime 2006 i 2007 roj je proizveo neočekivano jak ZPČ (Zenitski Prosek po Času) oko 50-70. Godine, 2008. ZPČ je iznosio nešto jače od 40, a 2009. godine do 30 meteora po satu, koji su pripadnici ovog roja. Tih dana će biti aktivano i nekoliko slabijih rojeva.

Ove godine, prema IMO, ZPČ bi trebalo da iznosi oko 25. Nije to veliki broj u odnosu na Perseide ili Drakonide, ali vredi pogledati ostatke Helejeve komete. Maksimum se očekuje u noći između 21 i 22. oktobra.

Mesec će ove godine u noći maksimuma biti u prvoj četvrti, ali će zaći pre 23h i neće praviti problema tokom posmatranja Orionida.

Radijant Orionida

Saznajte više o sazvežđu Orion

Sazvežđe Orion je po mnogima, a ja se slažem sa većinom, najlepše sazvežđe ne samo na zimskom nebu, kada je vidljivo, već i kada ga uporedimo sa svim ostalim sazvežđima severnog neba. Posmatranje Oriona je prava poslastica kako onih koji bi da uživaju samo u posmatranju, tako i ljubitelja astrofotografije.

Sazvežđe Orion

Više o sazvežđu Orion >>>>Šta možete videti u sazvežđu OrionLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s