Konjukcija Venere i Jupitera u utorak

Venera i Jupiter su ovih dana veoma zanimljivi za posmatranje. Ove dve najsjajnije planete na nebu će u utorak, 13. marta, biti prividno udaljene svega 3 stepena. Konjukcija predstavlja bliski prividni položaj dva (ili više) nebeskih tela na nebu, kada se posmatra sa Zemlje (link).

Istovremeno na istočnom nebu, u sazvežđu Lav, možete posmatrati planetu Mars koja dominira svojom crvenkastom bojom.

Slika1. Konjukcija Venere i Jupitera - 13.03.2012.

Mogu se posmatrati, odmah nakon zalaska Sunca, iznad zapadnog horizonta u sazvežđu Ovan. Posmatranje i fotografisanje može da traje do nekih 20h, možda i malo nakon toga, kada “odlaze” ispod horizonta. Nemoguće je ne videti ih (osim ako je oblačno) zbog svog sjaja kojim dominiraju u odnosu na ostale zvezde. A takođe je lako prepoznati koja je planeta Venera a koja Jupiter. Jednostavno, Venera je osam puta sjajnija od Jupitera.

U utorak će magnituda Jupitera iznositi -1,97, a Venere -4,17. Ukoliko je nekom čudno kako je moguće da je Venera sjajnija od Jupitera osam puta, pogledajte >>>>ovde kako to tabelarno izgleda, a takođe se možete upoznati sa pojmom magnitude u astronomiji.

Udaljenost ovih planeta od Sunca će iznositi: Venera → 0,812 AJ; Jupiter → 5,625 AJ. (AJ – astronomska jedinica)

Konjukcija Venere i Jupitera je čest astronomski događaj i dešava se u proseku na svakih 13 meseci, samo što se njihova prividna udaljenost u stepenima malo razlikuje. Malo sam tražio u Stellarium-u i na slici 2. možete videti njihov ponovni susret u maju 2013. godine. Međutim, tada još uvek neće biti potpuni mrak pa će ova pojava biti manje uočljiva.

Vreme potrebno da Venera, Zemlja i Jupiter naprave pun krug oko Sunca za 224,7; 365,25; 4332.58. Za 39 kruga oko Sunca Venere, budu približno 24 Zemljina i dva Jupiterova.

Slika 2. Konjukcija Venere i Jupitera - 28.05.2013.

Mesec zauzima oko 0,5 stepeni na nebeskoj sferi, a pošto će rastojanja Venera – Jupiter iznositi 3 stepena, to znači da će se između ove dve planete moći “postaviti” šest Meseca. Na prvi pogled će izgledati nemoguće, ali matematika je jasna.

Više o ovim planetama možete pročitati na sledećim linkovima:

Ovako je izgledao položaj Venere i Jupitera 09.03.2012. iznad moje glave u sazvežđu Ovan:

Slika 3. Jupiter i Venera u sazvežđu Ovan

Evo i sazvežđa Lav i Marsa od pre nekoliko dana:

Slika 4. Sazvežđe Lav i Mars - 03.03.2012.

2 thoughts on “Konjukcija Venere i Jupitera u utorak

 1. Predrag Agatonović Post author

  Zdravo Nina,

  Nisam razumeo da li si već ubacila svoj grad, ali ako nisi pritisni F6 i postavi svoj grad ili najbliži (ukoliko tvog grada nema u Stellarium-u).
  Na taj način jednostavno dobiješ izgled neba kakav je iznad tvoje glave. Plus u ovom programu su označene strane sveta.
  Pritisni zatim F4 i podesi šta želiš da vidiš u programu. Koliko nebula, zvezda, planeta. Videćeš gde su kada se otvori prozor.
  Zatim samo potražiš šta ti treba.
  Jedna napomena: Veliki broj objekata koje vidiš u stelarium-u ne možeš videti golim okom. Zato prvo probaj da se orijentišeš preko planeta ili meseca, pa zatim prepoznaj objekte oko njih. Vremenom će sve biti lakše.

  Nadam se da sam malo pomogao.

  Reply
 2. nina

  Pozdrav veliki.Meni nije mrsko da gledam u stellarium, ali nešto ništa ne dobijem gdje treba.Možeš li Peđa da mi kratko napišeš, primjerice: grad X gdje sam ja, onda šta jos treba da bih dobila izgled neba iznad grada X i da znam da je to-to.Ja mislim da će mnogi voljeti da na ovo odgovoriš.Hvala Ti.Nina

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s