Venera i Jupiter su ovih dana veoma zanimljivi za posmatranje. Ove dve najsjajnije planete na nebu će u utorak, 13. marta, biti prividno udaljene svega 3 stepena. Konjukcija predstavlja bliski prividni položaj dva (ili više) nebeskih tela na nebu, kada se posmatra sa Zemlje (link).

Istovremeno na istočnom nebu, u sazvežđu Lav, možete posmatrati planetu Mars koja dominira svojom crvenkastom bojom.

Slika1. Konjukcija Venere i Jupitera - 13.03.2012.

Mogu se posmatrati, odmah nakon zalaska Sunca, iznad zapadnog horizonta u sazvežđu Ovan. Posmatranje i fotografisanje može da traje do nekih 20h, možda i malo nakon toga, kada “odlaze” ispod horizonta. Nemoguće je ne videti ih (osim ako je oblačno) zbog svog sjaja kojim dominiraju u odnosu na ostale zvezde. A takođe je lako prepoznati koja je planeta Venera a koja Jupiter. Jednostavno, Venera je osam puta sjajnija od Jupitera.

U utorak će magnituda Jupitera iznositi -1,97, a Venere -4,17. Ukoliko je nekom čudno kako je moguće da je Venera sjajnija od Jupitera osam puta, pogledajte >>>>ovde kako to tabelarno izgleda, a takođe se možete upoznati sa pojmom magnitude u astronomiji.

Udaljenost ovih planeta od Sunca će iznositi: Venera → 0,812 AJ; Jupiter → 5,625 AJ. (AJ – astronomska jedinica)

Konjukcija Venere i Jupitera je čest astronomski događaj i dešava se u proseku na svakih 13 meseci, samo što se njihova prividna udaljenost u stepenima malo razlikuje. Malo sam tražio u Stellarium-u i na slici 2. možete videti njihov ponovni susret u maju 2013. godine. Međutim, tada još uvek neće biti potpuni mrak pa će ova pojava biti manje uočljiva.

Vreme potrebno da Venera, Zemlja i Jupiter naprave pun krug oko Sunca za 224,7; 365,25; 4332.58. Za 39 kruga oko Sunca Venere, budu približno 24 Zemljina i dva Jupiterova.

Slika 2. Konjukcija Venere i Jupitera - 28.05.2013.

Mesec zauzima oko 0,5 stepeni na nebeskoj sferi, a pošto će rastojanja Venera – Jupiter iznositi 3 stepena, to znači da će se između ove dve planete moći “postaviti” šest Meseca. Na prvi pogled će izgledati nemoguće, ali matematika je jasna.

Više o ovim planetama možete pročitati na sledećim linkovima:

Ovako je izgledao položaj Venere i Jupitera 09.03.2012. iznad moje glave u sazvežđu Ovan:

Slika 3. Jupiter i Venera u sazvežđu Ovan

Evo i sazvežđa Lav i Marsa od pre nekoliko dana:

Slika 4. Sazvežđe Lav i Mars - 03.03.2012.