Otkrivena supernova u galaksiji M95

Otkrivena je još jedna supernova, ovog puta u galaksiji M95, 16. marta. Kao što se na slikama vidi, supernova je baš daleko od centra galaksije i nalazi se na samom rubu.

Za sada je 12. magnitude i previše je bleda da bi se videla manjim teleskopima, osim za one koji poseduju dobar fotoaparat i bave se astrofotografijom. Galaksija je magnitude 9,70 (M96 – 9,20), a očekuje se da će se i sjaj supernove narednih dana povećati, tako da će se moći uočiti i u manjim teleskopima.

Pre nekoliko dana sam na FB stranici postavio sliku pozicije planete Mars, jer se nalazio prividno baš pored ove galaksije M95. Sada je samo malo dalje, tako da ćete moći večeras da približno, bez optičkih instrumenata, naći u kom pravcu se dogodila supernova. Mars ćete videti na istočnom nebu odmah nakon zalaska Sunca. Dominira svojom crvankastom bojom.

Mars prividno blizu M96
Mars prividno blizu M95

Spiralna galaksija M95 je udaljena od nas 38 miliona svetlosnih godina i upola manja od Mlečnog puta. Ima prečnik od 50 000 svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Lav.

Više slika ove supernove možete pogledati >>>>ovde, a ispod je kratak video o ovom događaju. Takođe, više informacija imate >>>>ovde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s