7 thoughts on “Evolucija Meseca (video)

  1. Moja sromna oprema je ovde: https://svemir.wordpress.com/moja-skromna-oprema/

   Za ovaj teleskop će ti mnogi astronomi amateri reći da je prosek za naše uslove. I jeste ako gledamo cenu, međutim, za posmatranje smatram da je minimum, jer sve što je manje od njega dozvoljava ti da vidiš “nešto”, ali to je sve.

   Po ovom pitanju nikada nisam skroman, jer znam kako ljudi reaguju kada pogledaju neku galaksiju kroz okular i kažu: To je to, a? Jer vide samo flekicu. Ja recimo mogu da raspoznam po obliku te flekice koji je objekat u pitanju, ali njima to ništa ne znači.

   Zato i kažem, sačekaš koliko treba, sakupiš novac i kad kupiš uživaš.

   Verovatno ću kasnije da prodam ovaj teleskop i da kupim njutn 200/1000, a za montažu videću.

   Mnogi kupuju njutn od 114/900 i sa njim mogu da vide dosta objekata, a kako se objekti vide to je druga priča. Takođe se kupuje i 130/650 i on je Ok, a vidi se malo slabije nego sa mojim teleskopom.

   U astronomiji važi kao i svuda – više para više muzike.

   Pazi, ovo su samo moja mišljenja, ali ako rešiš konačnu cifru koju bi dao, neka je i 20 000 naći ćemo najbolje rešenje. Hteo sam samo da ti skrenem pažnju kako sve to izgleda, da ne bi očekivao da vidiš mnogo, jer to je teško izvodljivo sa manjim teleskopima. Mada daleko od toga da nisu iskoristivi.

   Kao što kažu, a tvrdim da je tako – Telekop je dobar onoliko koliko ga koristiš!!!

 1. Milos

  Pa ja cu dobiti recimo 200 franaka , svajcarskih , naravno …Voleo bi da gledam , hm pa ne znam , zvezde , asteroide , komete , sta se vec gleda , mada se nerazumem u to , al verujem da kad uzmem teleskop cu nauciti vise , sad reci …:):):)

  1. Da uzmemo onda cifru oko 20 000 dinara. To je neki minimum za posmatranje. Naravo, asteroide nećeš baš moći da posmatraš, možda neku kometu. Moraš da znaš da za taj novac možeš da kupiš teleskop prečnika primarnog ogledala od maksimum 130 mm i to marke celestron. Nije loše, ali ćeš većinu objekata videti kao mrlje i teško ćeš ih razlikovati ako ne znaš šta su.

   Moj predlog je u ovom slučaju da sačekaš i sakupiš još toliko (nije bitno vreme) i onda pazariš. Mnogi se razočaraju onim što vide manjim teleskopom i brzo odustanu.

   Ako bi samo da posmatraš pogledaj neki teleskop na dobson montaži, jer za manje pare možeš da kupiš tubus većeg prečnika. Veći prečnik, više i bolje vidiš.

   Možda ti ovo pomogne:

   https://svemir.wordpress.com/teleskopi/

 2. Milos

  Pedja , imam jedno pitanje u vezi teleskopa , nameravam uskoro da ih kupim,cim dobijem pare, al ne znam gde ih ima ni koliko kostaju ,paa sam mislio dal ti mozda znas pa da mi kazes neke informacije o tome ,unapred xvala…:):):)

 3. daca12345

  Mislim da je Mesec imao najveci uticaj na zacetak astronomske misli, jer je najblizi nam nebeski objekat, toliko blizu da cak i golim okom mozemo da nazremo detalje njegove kamenite povrsine… Mogu samo da zmislim pecinskog coveka kao zuri u tu stenovitu priliku, koja na, za njega krajnje nepojmljiv nacin uspeva da lebdi u tako praznom prostoru…. I dan danas ovo nam nocno Sunce predstavlja nepresusni izvor inspiracije… Beskonacno sam zahvalna prirodi na ovakvoj blagodeti!:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s